Konu ile ilgili açıklama Ticaret Bakanlığı tarafından geldi. Bakanlık açıklamasında ülkenin ticaret hacminin hızla büyüdüğü ifade edildi. Bu kapsamda düzenlemelerin ve denetimlerin kararlılıkla devam ettiği belirtildi.
Açıklamanın devamında yasla düzenlemeler kapsamında ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinin sadece yetki belgesine sahip işletmeler tarafından gerçekleştirildiği hatırlatıldı. Bu kapsamda yapılan düzenlemelerle haksız fiyat artışı ve kazançlarının da önüne geçildiği belirtildi.
FİYAT DEĞİŞİMLERİ YAKIN TAKİBE ALINDI
Ticaret Bakanlığı, yeni özel tüketim vergisi (ÖTV) oranlarının ardından otomobil piyasasındaki fiyat değişimlerini yakın takibe aldığını bildirdi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, ülkenin hızla büyüyen ticaret hacmi içerisinde önemli bir yer tutan motorlu kara taşıtı ticaretinde, adil, rekabetçi ve istikrarlı bir piyasa yapısının tesisi ve sürdürülmesi amacıyla düzenlemelerin, denetimlerin ve önleyici tedbirlerin kararlılıkla sürdürüldüğü vurgulandı.
Motorlu taşıt ticaretinde kamu düzeninin korunması ve tüketici haklarının gözetilmesi amacıyla atılan adımlara işaret edilen açıklamada, "ÖTV oranlarında yapılan yeni düzenlemelerin ardından sektördeki fiyat değişimleri Bakanlığımızca yakından izlenmektedir. Manipülatif fiyat artışları, kural dışı satış uygulamaları ve piyasayı bozucu faaliyetlerde bulunan kişi ve kuruluşlara karşı titiz incelemeler yürütülmekte, tespit edilen aykırılıklara karşı idari para cezaları uygulanmakta, gerektiğinde yaptırımlar devreye alınmaktadır. Bakanlık olarak motorlu kara taşıtı ticaretine ilişkin hayata geçirdiğimiz tüm düzenlemeler, kayıt dışılığın azaltılması, tüketicinin korunması, fiyat istikrarının sağlanması ve piyasa dengesinin korunması amaçlarına yönelik olarak büyük bir kararlılıkla uygulanmaktadır." ifadesi kullanıldı.
ÜÇTEN FAZLA TAŞIT SATIŞI TİCARİ FAALİYET OLARAK KABUL EDİLİYOR
Açıklamada, yasal düzenlemeler uyarınca ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinin yalnızca yetki belgesine sahip işletmeler tarafından gerçekleştirilebildiği ve bir takvim yılı içerisinde üçten fazla taşıt satışının ticari faaliyet olarak kabul edildiği hatırlatıldı.
Bu kapsamda, yetki belgesi olmadan ikinci el taşıt ticareti yaptığı tespit edilen 220 gerçek ve tüzel kişiye yaklaşık 103 milyon lira idari para cezası uygulandığı bildirilen açıklamada, kayıt dışı taşıt ticaretinin önüne geçmek amacıyla vatandaşların kullanımına sunulan e-Devlet tabanlı ihbar modülüyle yetki belgesiz faaliyet gösteren kişi ve işletmeleri şikayet etmenin mümkün hale geldiği belirtildi.
Bakanlık açıklamasının devamında EİDS ile kimlik ve yetki doğrulamasının zorunlu hale geldiğini ifade etti. Bu kapsamda vatandaşların menfaatini önceleyen her türlü düzenleyici tedbir ve denetimlerin aynı ciddiyetle sürdürüleceği belirtildi.