Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye'nin hukuk devleti vasfını güçlendirmek amacıyla askerlerin ve sivillerin ayrı yargı kollarında yargılanmasına son verildiğini duyurdu. Tunç, Dikmen Hakimevi'nde düzenlenen İdari Yargı Değerlendirme Toplantısı'na katıldı ve burada idari yargı sisteminin güçlendirilmesine yönelik önemli açıklamalarda bulundu.
MECLİSTE GEÇİCİ MADDE DÜZENLEMESİ YAPILMIŞTI
Bakan Tunç, konuşmasında geçen hafta adli yargı teşkilatı toplantısı gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, "Hep beraber daha güven veren bir idari yargı sistemi için neler yapmamız gerektiğini istişare edeceğiz. Ayrıca 6 Şubat‘ta meydana gelen depremler nedeniyle deprem bölgesinde devam eden idari yargı süreçleri var. Daha önce Gaziantep'te bir buçuk yıl önce bir çalıştay gerçekleştirmiştik. Özellikle deprem bölgesindeki idari yargı süreçlerinin aksamaması açısından neler yapılabileceğini konuşmuştuk ve oradan çıkan değerlendirmeler sonrasında Meclisimizde bir geçici madde düzenlemesi yapılmıştı" dedi.
HUKUK DEVLETİNİN YAŞAYAN VİCDANI İDARİ YARGIDIR
Anayasaların bir milletin ortak iradesini, temel değerlerini ve gelecek tasavvurunu yazılı hale getirdiği belgeler olduğunu dile getiren Tunç, "Bu yönüyle anayasalar bir milletin tarih önündeki ahdidir ve o ahdin en önemli ilkelerinden biri de kuşkusuz hukuk devleti ilkesidir. İdari yargı işte bu vazgeçilmez ülkenin yani hukuk devletinin yaşayan vicdanıdır. Adaletin tecellisinin ön şartı hukuk devletidir. Nitekim anayasamızın 125. maddesinde 'İdarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolu açıktır' denilerek idari yargının anayasal dayanağı ortaya konulmuştur. '' dedi.
Bakan Tunç, idari yargının, devletin gücünü hukukla sınadığı ve otoritesini adaletle ölçtüğü önemli bir kurum olduğunu belirterek, "İdari yargı, kişilerin devlete karşı hak arayışlarında başvurdukları en etkili kapıdır" dedi. Anayasamızın 125. maddesinin idari yargının anayasal dayanağını ortaya koyduğunu hatırlattı.