Aşı reddinin artması halk sağlığını tehlikeye atıyor

Son yıllarda hızla artış gösteren aşı reddine karşı uzmanlardan açıklamalar gelmeye devam ediyor. Prof. Dr. Nur Baran Aksakal yaptığı açıklamasında aşılama programları ile her yıl milyonlarca kişinin hayatının kurtarıldığını belirtti.

Aşı reddinin artması halk sağlığını tehlikeye atıyor

Prof. Dr. Nur Baran Aksakal, yaptığı açıklamasında küresel çapta azalan aşı güveni ile artış gösteren aşı reddi durumunu değerlendirdi. Aşı reddinin halk sağlığı açısından ciddi riskler oluşturduğunu ifade eden uzman isim, sosyal medyada hızla yayılan iddiaların süreci daha da karmaşık hale getirdiğini belirtti.

Doğru bağışıklama programları ile her yıl milyonlarca kişinin hayatının kurtarıldığını ifade eden uzman isim, aşıların toplum bağışıklığını desteklemede hayati önem taşıdığını söyledi.

DAHA DA KARMAŞIK HALE GELİYOR

Prof. Dr. Nur Baran Aksakal yaptığı açıklamada, son yıllarda küresel çapta azalan aşı güveni ve artan aşı reddinin halk sağlığı açısından ciddi riskler oluşturduğunu ve bu durumun bilimsel kanıtlar yerine kulaktan dolma bilgilere dayanan ve sosyal medyada hızla yayılan asılsız iddiaların etkisiyle daha da karmaşık hale gelmekte olduğunu vurguladı.

Aşı reddinin artması halk sağlığını tehlikeye atıyor

Aksakal, "Bağışıklama, bireyleri hastalıklara karşı korumak için bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlayan bir yöntem. Bağışıklama doğal ve kazanılmış olmak üzere ikiye ayrılıyor: Doğal bağışıklık, hastalık geçirildikten sonra gelişirken, kazanılmış bağışıklık aşılarla kazanılıyor. Aşılar, en yaygın kazanılmış bağışıklama yöntemidir ve bulaşıcı hastalıkların önlenmesinde hayati bir rol oynuyor" dedi.

"AŞILARA OLAN İNANCI SARSMAKTADIR"

Özellikle çocukluk çağı aşılamalarında aşı tereddüdünün ve reddinin artması, toplum sağlığı üzerinde büyük tehdit oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Nur Baran Aksakal, "Aşı reddinin artışı, sadece bireysel bir tercih olarak değerlendirilmemelidir. Bu durum toplum bağışıklığını zayıflatarak kızamık, boğmaca, gibi önlenebilir hastalıkların tekrar yayılmasına ve salgın riskinin artmasına neden olabiliyor. Geçmişte bu hastalıklar nedeniyle büyük kayıplar yaşanırken, aşılar sayesinde bu hastalıklar büyük ölçüde kontrol altına alındı. Ancak, bilgi eksikliği, yanlış yönlendirmeler ve bilimsel olmayan kaynaklara duyulan güvenin artışı, aşılara olan inancı sarsmaktadır" dedi.

Aşılar hakkında çok fazla yanlış algı ile karşılaştıklarını söyleyen uzman isim, aşıların hastalık yapmadığını söyledi. Aşıların asıl görevinin bağışıklık sistemini eğiterek vücudu hastalıklara karşı korumaya hazır hala getirmek olduğunun altını çizdi.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER