İlkbahar ve sonbahar aylarında bu hastalığın şikayetleri artıyor

Mevsim değişiminin hissedildiği bu günlerde uzmanlardan hastalık uyarısı geldi. Özellikle astım rahatsızlığının mevsim geçişlerinde artış gösterdiğini ifade eden Uzm. Dr. Arif Keleşoğlu, belirtilerin bahar ve sonbahar aylarında artış gösterdiğini söyledi.

İlkbahar ve sonbahar aylarında bu hastalığın şikayetleri artıyor

Göğüs Hastalıkları Bölümü doktorlarından olan Uzm. Dr. Arif Keleşoğlu, yaptığı açıklamasında 6 Mayıs dünya Astım Günü'ne değindi. Dünyada toplumun yaklaşık yüzde 10'unun astımdan etkilendiğini ifade eden uzman isim, astımın geri dönüşebilen ve kontrol altına alınabilecek bir hastalık olduğunu söyledi.

Astımın özellikle doğru tedavi ile kontrol altına alınabileceğini ifade eden uzman isim, yeterinde oksijen alamamanın ve nefes alamamanın kişi hem psikolojik hem de bedensel olarak yıprattığını söyledi. Bu sebeple doktorların verdiği tedavi sürecine uyulması gerektiğinin altı çizildi.

"SONRADAN ORTAYA ÇIKAN VAKALAR DA MEVCUT"

Göğüs Hastalıkları Bölümü doktorlarından Uzm. Dr. Arif Keleşoğlu, 6 Mayıs Dünya Astım Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada astımın dünya genelinde ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çekerek, tedavinin bırakılmaması gerektiği uyarısında bulundu. Dünyada toplumun yaklaşık yüzde 10'unun astımdan etkilendiğini belirten Keleşoğlu, "Astım geri dönüşebilir, kontrol altına alınabilir, havayolu darlığı ve inflamasyon dediğimiz hafif iltihapla seyreden, nefes darlığı, öksürük gibi şikayetlerle kendini gösteren bir hastalıktır. Genetik geçişli olan türleri çoğunlukta olsa da sonradan ortaya çıkan vakalar da mevcut" dedi.

Toplumun yüzde 5 ila 10'luk kesimini etkileyen astımın sadece bireyi değil, ailesini de etkilediğini ifade eden Keleşoğlu, "Astımlı bir çocuğun yetiştirilmesi, şikayetlerinin takip edilip, tedavi edilmesi aileleri de epeyce etkiliyor. Aynı zamanda iş gücü kaybına da yol açabiliyor. Ataklar ya da astım nedeniyle işten uzak kalma, işini layıkıyla yapamama gibi sonuçlar kişiyi olumsuz etkiliyor" diye konuştu.

İlkbahar ve sonbahar aylarında bu hastalığın şikayetleri artıyor

TEDAVİYLE KONTROL ALTINA ALINABİLİR

Astımın kontrol altına alınabilen bir hastalık olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Keleşoğlu, "Yeterince oksijen alamamak, yeterince nefes alamamak hem psikolojik hem bedensel olarak kişiyi yıpratıyor. Fonksiyonlarını tam anlamıyla yerine getirememesine neden oluyor. Ev hanımıysa ev işlerini, çalışan bireyse işini yeterince yapamıyor. Öğrenciler için de aynı durum geçerli" ifadelerini kullandı.
Astım tedavisinde kullanılan ilaçların bazı olumsuz etkileri olabileceğini belirten Keleşoğlu, buna rağmen tedaviyle sağlanan rahatlamanın ve hastalığın kontrol altına alınmasının öncelik taşıdığını ifade etti. Keleşoğlu, astım hastalarının aktif bir yaşam sürebilmesi için düzenli takip ve hekimin önerdiği tedaviye uyumun önemine dikkat çekti.

Astım rahatsızlığında belirtilen özellikle bahar ve sonbahar aylarında artış gösterdiğini söyleyen Keleşoğlu, hafif seyirli astımların özellikle ilkbahar ve sonbaharda görüldüğünü aktardı. Bu durumda kişinin mutlaka doktorları ile iletişime geçmesi gerektiği ifade edildi.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER