ANASAYFA Sincan Ankara Sincan'da o kayaya bakan gözlerini alamıyor! Sizi derinden etkileyecek o güzelliğe mutlaka uğrayın

Ankara Sincan'da o kayaya bakan gözlerini alamıyor! Sizi derinden etkileyecek o güzelliğe mutlaka uğrayın

Derin tarihi ile özellikle de tarihle arası iyi olanların ilgisini çeken Zir Vadisi'ne bakan bir daha bakıyor.
yazar
Haber Merkezi
Ankara Sincan'da o kayaya bakan gözlerini alamıyor! Sizi derinden etkileyecek o güzelliğe mutlaka uğrayın

Ankaralı vatandaşlar sürekli olarak Ankara'da gezilecek yerler araştırması yapmaya devam ederken yanı başımızda duran tarihi güzelliğe bir göz atmak ister misiniz? Ankara'nın Sincan ilçesinde yer alan Zir Vadisi'nin güzelliğini görenler bir kere daha dönüp bakarken aynı zamanda derin tarihi ile akıllara durgunluk veriyor. Peki Zir Vadisi nerede?

Başkent Ankara'da yaşayan ya da dışarıdan gelen vatandaşlar sık sık gezilecek yerleri araştırmaya devam ederken Ankara'nın doğal ve tarihi pek çok güzelliği bu noktada vatandaşları mest etmeye devam ediyor. Derin tarihi ile özellikle de tarihle arası iyi olanların ilgisini çeken Zir Vadisi'ne bakan bir daha bakıyor.

zir-2059430.jpg

TARİHİ ZENGİNLİK: ZİR VADİSİ

Zir Vadisi için Ankara'nın içindeki saklı cennet diyebiliriz. Gerek doğal güzelliği gerekse tarihi derinliğiyle vatandaşların ilgisini çeken yerlerden birisi olan Zir Vadisi hafta sonu ailesiyle kültürel bir gezi düzenlemek isteyenler için oldukça uygun bir yer. Ankara'da gezilecek yerler arıyor ve bu fırsatı kaçırmak istemiyorsanız o halde gelin bira Zir Vadisi'nin tarihinden bahsedelim.

Ankara'nın Sincan ilçesinin Yenikent semtinde bulunan Zir Vadisi Yenikent'in aynı zamanda en eski yerleşim yeridir. Eski kaynaklardaki adı da İstanos’dur. 1800’lü yıllardan itibaren Zir adı geçmeye başlamıştır. Zir Vadisi’nden bugün de hala akmakta olan Ova Çayı nedeniyle bu isim verildiği düşünülmektedir.

ziir7-resize.jpg

SİZLERİ MEST EDECEK!

Osmanlı Dönemi İstanos’a ait ilk bilgi 1462-63 yıllarına ait Ankara Mufassal Tahrir Defterinde yer almakla birlikte burada yer alan bilgilere göre bir zamanlar buradaki nüfusun gayrimüslim ağırlıklı olduğu geçmektedir. Bu gayrimüslim nüfusun yoğun kısmı ise Ermenilerden oluşmaktadır. Ermenilerin buraya ne zaman yerleştiği belli olmamakla birlikte Bizans tarafından yerleştirildikleri düşünülmektedir.

Ermenilerin o dönem Bizans tarafından para, mal mülk verilerek Doğu Anadolu ve İç Anadolu’ya yerleştirilmektedir. İstanos'un belgelere dayanılarak o dönem 146 haneden oluştuğu belirtiliyor. 27 hane de Türk-Müslüman ismi geçmektedir. 1 hanede 5 kişi olduğu kabul edilirse 146 ile 5’i çarpınca yaklaşık nüfusu 730 olarak hesaplanmaktadır.

Ankara Merkez’e 33 KM uzaklıkta yer alan Zir Vadisi'ni gezebilirsiniz. Ayrıca Zir Vadisi'ne gittiğinizde Ermeni Mezarlığına uğramayı da unutmayın.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Ankara Sincan Belediyesi YKS'de derece yapan öğrencilere 100 bin liraya kadar para ödülü verecek

Ankara Sincan Belediyesi YKS'de derece yapan öğrencilere 100 bin liraya kadar para ödülü verecek