Başkasının POS cihazının kullanılmaması için yeni tedbirler yolda

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) başkasına ait POS cihazlarının kullanılmasının engellenmesi için yeni tedbirleri devreye almaya hazırlanıyor. Bu kapsamda Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği taslağı hazırlandı.

Başkasının POS cihazının kullanılmaması için yeni tedbirler yolda

Hazırlanan Genel Tebliği Taslağı ile uygulamalar dikkate alınacak ve ticari hayata ilişkin süreçler kayıt dışılık meydana gelmeden devam ettirilecek. Mükelleflerin başka mükelleflere ait cihazları kullanmasının da önüne geçilecek.

Basit usule tabi olan mükellefler, toplantıcılar gibi mecburiyet dışında bırakılanların haricinde satış yapan mükellefler de sisteme dahil olacak. Bu kişilerinde güvenli ödeme sistemine dahil olmaları zorunlu hale getirilecek.

ZORUNLU OLACAK

Basit usule tabi mükellefler, toptancılar gibi mecburiyet dışında bırakılanlar hariç olmak üzere perakende mal ve hizmet satışı yapan mükelleflerin de yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanmaları ya da güvenli mobil ödeme sistemine dahil olmaları zorunlu olacak.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), fiziksel ve sanal POS'lar üzerinden yapılan ödemelere bağlı olarak ortaya çıkan kayıt dışılığın önlenmesi amacıyla yeni düzenlemeleri devreye alacak.

Başkasının POS cihazının kullanılmaması için yeni tedbirler yolda

Bu kapsamda GİB, mal ve hizmet ifasında bulunan mükelleflerin kendilerine tahsis edilen ödeme sistemlerini ve cihazlarını başka mükelleflere tahsis etmelerine ilişkin usul ve esasları belirleyen Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği taslağını hazırladı.

Taslağın yürürlüğe girmesi halinde, perakende mal teslimi veya hizmet ifasında bulunan mükelleflerin, ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyeti dışında bırakılanlar hariç, EFT-POS özelliği de olan ve ödeme belgesi (slip) ile mali belgenin (ödeme kaydedici cihaz fişi) tek bir belge olarak düzenlenmesini sağlayan yeni nesil ödeme kaydedici cihazını kullanmaları gerekecek.

DÜZENLENMESİ AMAÇLANIYOR

Denetimlerde, mükelleflerin diğer mükellefler adına kayıtlı olan fiziki ya da sanal ödeme sistem ve cihazlarını kullandıkları ve kendileri tarafından yapılan mal ve teslimi ve hizmet ifalarına ilişkin tahsilatları bu sistem ve cihazlar üzerinden yaptıkları tespit ediliyor. Bu gibi durumlarda, elde edilen hasılatın kayıt dışında kalması ya da gerçekte mal ya da hizmet almayan bir vergi mükellefi tarafından fazladan gider kaydı yapılması söz konusu olabiliyor. Bu kapsamda, Genel Tebliğ taslağı ile fiziki ve sanal ödeme sistemlerinin kullanımına ilişkin usul ve esasların düzenlenmesi amaçlanıyor.

Aynı zamanda mükelleflerin ödeme sistemlerini temin eden banka ve hizmet sağlayıcıları, mükellefe doğru cihaz ve sistemlerinin temin edileceği ifade edildi. Bu kapsamda gerekli önlemlerin alınacağı cihazların amaçlarına uygun kullanıp kullanılmadığı denetlenecek.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER