Evrenin ilk dönemlerine ilişkin pek çok önemli veriyi ortaya çıkartan ve bu sayede çığır açan keşiflere imza atan James Webb Uzay Teleskobu, görevini sürdürüyor. 2021 senesinde uzaya fırlatılan teleskop evdene dair yüksek çözünürlüklü görüntüler yakalıyor.
DÜNYANIN BİLİNMEYENLERİNE IŞIK TUTUYOR!
JWST, başta Güneş Sistemi ve Samanyolu Galaksisi olmak üzere, Büyük Patlama sonrası oluşan ilk yıldızlar ve galaksiler, öte gezegenler ve yaşam ihtimali barındıran gökcisimleri üzerine çok yönlü araştırmalar yürütüyor.
Bu kapsamda JWST, uzaya fırlatıldığı 2021'den bu yana yayımladığı tam renkli görüntüler ve spektroskopik verilerle evrenin ilk dönemlerine ışık tutarak çığır açan keşiflere imza atmaya devam ediyor.
Dünya atmosferinin etkisinden uzakta çalışan JWST, görünür ve kızılötesi ışıkla çalışan kameraları sayesinde evrene dair yüksek çözünürlüklü görüntüler elde ediyor.
EVRENİN EN NET GÖRÜNTÜSÜNÜ YAKALADI!
JWST'nin fırlatılışından yaklaşık 7 ay sonra, Dünya'ya milyarlarca ışık yılı uzaklıkta olan galaksileri de içeren, evrenin tamamen renkli ve bugüne kadar çekilmiş en detaylı ve net fotoğrafı elde edildi.
Fotoğrafın paylaşılması Dünya'da ve ABD'de ilgiyle takip edilirken, bu adım James Webb'in ilk hedefini gerçekleştirebildiğini gösterdi.
Teleskobun paylaştığı ilk fotoğraf "Büyük Patlama"dan 13,1 milyar yıl sonraki döneme ait uzak galaksileri gözler önüne sererken bu alana "SMACS 0723 Derin Alanı" verildi.
Uzmanlar, fotoğrafın Southern Hemisphere bölgesinde birden çok galaksinin toplandığı, Volans takımyıldızını gösterdiği yorumunu yaptı.
Görüntüde yüzlerce galaksi yer alırken, bu galaksilere ait kırmızıya kayma değerleri incelenerek erken evrenin yapısı hakkında önemli ipuçları elde edildi.
Teleskop aynı zamanda evrenin en uzak mavi galaksisinin de keşfini yaptı. İlk galaksilerde beklenmedik elementlerin keşfini de yapan teleskop en sönük galaksileri dahi gözlemleme imkanı sundu.