Mars'taki gizemli höyükler eski bir okyanusun kalıntıları mı?

Kızıl Gezegen’in kuzeyinde yer alan binlerce tepe ve höyük, bilim insanlarına göre Mars’ta bir zamanlar geniş bir okyanusun bulunduğuna işaret ediyor.

Mars'taki gizemli höyükler eski bir okyanusun kalıntıları mı?

Londra’daki Doğa Tarihi Müzesi’nden Joe McNeil ve ekibi, Mars’ın kuzey ovalarında yer alan binlerce höyükte kil minerallerinin bulunduğunu ortaya çıkardı. Keşfedilen bu mineraller, suyun kayalarla etkileşimi sonucunda oluşuyor ve gezegende uzun süreli su varlığına dair önemli kanıtlar sunuyor.

MARS'IN İKİ FARKLI YÜZEYİ

Mars, güneyde eski ve kraterlerle kaplı yaylalara, kuzeyde ise daha düz ve aşınmış ovalara sahip. Bilim insanları, bu kuzey ovalarının bir zamanlar devasa bir su kütlesiyle kaplı olabileceğini söylüyor.

15 BİN HÖYÜK ÜZERİNDE YAPILAN İNCELEME

McNeil’in ekibi, Mars yüzeyinde 15 binden fazla höyüğü detaylı şekilde analiz etti. Yüksekliği 500 metreye kadar ulaşabilen bu yapılar, kil mineralleri açısından oldukça zengin.

NASA’nın Mars Keşif Yörünge Aracı’ndaki HiRISE ve CRISM cihazları ile ESA’nın Mars Express ve ExoMars İz Gazı Yörünge Aracı’ndan elde edilen yüksek çözünürlüklü görüntüler ve spektral veriler, bu höyüklerin katmanlı tortulardan oluştuğunu ve kil minerallerinin 350 metre derinliğe kadar uzandığını ortaya koydu.

ESKİ BİR OKYANUSUN KALINTILARI MI?

Araştırmanın başındaki McNeil, “Bu bulgular, Mars’ın yüzeyinde uzun süre boyunca bol miktarda su olması gerektiğini gösteriyor. Bunun eski bir kuzey okyanusundan kaynaklanmış olması mümkün, ancak bu hipotez hala tartışılıyor.” dedi.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER