Evde Yavru Kedi Bakımı

Evinize yavru bir kedi almışsanız rasgele mama ve su vererek beslemeniz doğru olmaz. Yavru kediler çok nazik ve hassas canlılardır. Onlara bir bebek gibi özen göstermeniz gerekir.Kediler 5-6 haftalık oluncaya kadar anne sütüyle beslenirler. Eğer...

Kemal Özer Kemal Özer Veteriner Hekim
Tüm Yazıları

Evinize yavru bir kedi almışsanız rasgele mama ve su vererek beslemeniz doğru olmaz. Yavru kediler çok nazik ve hassas canlılardır. Onlara bir bebek gibi özen göstermeniz gerekir.

Kediler 5-6 haftalık oluncaya kadar anne sütüyle beslenirler. Eğer annesini kaybetmiş bir yavru kedi sahiplenmişseniz kediler için özel olarak üretilmiş süt tozlarından kullanmanız gerekir. Kedilere inek sütü vermekten kaçınmalısınız. Çünkü kedilerin bir çoğunun bağırsaklarında süt şekeri laktozu sindirecek laktaz enzimi yoktur. Bu da ishal ve kusma gibi sonuçlar doğurabilir.

Kediniz 3 haftalıkken süt dişleri çıkmaya başlar. 5. haftadan itibaren de konserve mamalarla beslemeye başlayabilirsiniz.

Yavru kediniz 6 haftalık olunca hem kedinizin genel sağlık kontrolünü yaptırmak hem de aşı takvimini belirlemek için bir Veteriner Hekime götürmeniz gerekmektedir.

Yavru kedilerde aşı takvimi şu şekildedir:

*İç ve dış parazit aşısı 6 - 8 hafta
*Karma aşı 8 - 10 hafta
*Lösemi 9 - 11 hafta
*Karma aşı tekrar dozu 10 - 12 hafta
*Lösemi tekrar dozu 11 - 13 hafta
*Kuduz aşısı 12 - 14 hafta
*Kedilerde iç ve dış parazit aşılarının 3 ayda bir tekrarlanması gerekmektedir.

Kediniz büyüdükçe tırnakları da uzamaya başlar. Bu durumda kediniz evde halı ve koltuklarınıza zarar verebilir. Bunun için ya kendiniz kedilere özel bir tırnak makası ile tırnaklarını kısaltabilirsiniz veya Veteriner Hekiminize götürüp tırnaklarını kestirebilirsiniz.

Kediler suyu ve yıkanmayı hiç sevmezler. Kediniz aşırı bir kire maruz kalmadıkça kendi kendini temizleyebilir. Kedilerin dilleri sterildir. Eğer yıkamak zorunda kalırsanız ılık suyla yıkamalı ve sonrasında kedilere özel havlu ile kurulamalısınız.

Veteriner Hekim / Kemal ÖZER