Eyvah Çocuğum Anaokuluna - Kreşe Başlayacak 2

Sevgili Anne Babalar merhaba,Eyvah çocuğum anaokuluna – kreşe başlayacak yazı dizimizin ilk bölümünde çocuklarınızı emanet edeceğiniz kurumların mutlaka düzenli denetim yapılan RUHSATLI kurumlar olmasına özellikle dikkat etmenizi önermiştim. Ve...

Nebahat Boğut Nebahat Boğut Uz. Çocuk Gelişimi Eğitimcisi - Aile Danışmanı
Tüm Yazıları

Sevgili Anne Babalar merhaba,

Eyvah çocuğum anaokuluna – kreşe başlayacak yazı dizimizin ilk bölümünde çocuklarınızı emanet edeceğiniz kurumların mutlaka düzenli denetim yapılan RUHSATLI kurumlar olmasına özellikle dikkat etmenizi önermiştim. Ve mutlaka bu kurumların ruhsat belgelerini görmenizi, hangi yaş aralığında çocuklara hizmet verdiklerini öğrenmenizin bir veli olarak göreviniz olduğunu hatırlatmıştım.

Okul öncesi eğitim veren kurumlara ruhsatı veren iki bakanlık olduğunu (ASHB –MEB) Aile Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan kurumlara; Kreş (0-2 yaş) Gündüz Bakımevleri (24-72 ay) Milli Eğitim

Bakanlığına bağlı kurumlara Anaokulu (36-72 ay) denildiğini bir önceki yazımızda ifade etmiştim.

İlkokulların bünyesinde bulunan 72 ay altı çocuklar için açılan gruplar ise ANASINIFI olarak

nitelendirilir ve önceliği 60 ay çocuklar için planlanmıştır. Kontenjanında açık olduğu sürece 60 ay altı çocuk kabul edebilir. Ancak 36 veya 24 aylık çocukların kabulü yapılmamalıdır.

Her iki bakanlığın da okul öncesi eğitim kurumunun fiziksel koşulları ve çalışanlarının eğitim durumları ile sınıflarda kaç çocuk bulunması ile ilgili standartları vardır ve bu standartlara uyum sağlayan kurumlara ruhsat verilir. Peki, ruhsatı olmayan kurumlarda neler oluyor bir bakalım.

  • Öncelikle çocuğun yüksek yararı için açılmamış olduğunu düşüneceğiz.
  • Kurumu açan kişinin hem güvenlik hem de eğitim durumu, kurumu açma amacını bilemeyeceğiz. (Çünkü denetlenmiyorlar)
  • Çocuğun gelişimi ve ihtiyacı olan fiziksel koşulların sağlıklı ve olması gerektiği gibi sağlanmamış olacaktır. (Çünkü denetlenmiyorlar)
  • Çocuğunuzla ilgilenecek kişilerin pedagojik formasyonu (okul öncesi eğitimcisi, anaokulu öğretmeni, çocuk gelişimi ve eğitimcisi ) olup olmadığını bilemeyeceğiz.

(Çünkü denetlenmiyorlar)

  • Çocuğunuzun beslenme programını yapan ve gerçekleştiren kişilerin hijyen eğitimleri

olmayacaktır. Ve profesyonel denetim yapılmadığı için çocuklarınızın beslenmesi tehlikeye

girecektir. (Çünkü denetlenmiyorlar)

  • Uygulanacak eğitim programları güncel ve moda programlar olarak ifade edilmesine rağmen uygulanmayan programlar olacaktır. (Çünkü denetlenmiyorlar)

Ülkemizde hangi bakanlığa bağlı olursa olsun tüm okul öncesi eğitim programları MEB okul öncesi eğitim programı kullanmakla yükümlüdür.

  • Çocuğunuzun gelişimsel gözlem ve raporlamalarını yapamayacaklardır (Çünkü bilmiyorlar)
  • Önce çocuk değil önce veli ve ekonomik girdiler önemlidir. ( önce çocuk olsa gerekli ruhsat işlemlerini yapmaları gerekir)
  • Sınıflarda çocuk sayısı belirlenenin çok üstünde, gerekli sayıda personel bulundurmadan çocukların sadece zaman geçirmeleri sağlanır (Çünkü denetlenmiyorlar)
  • Karma eğitim adı altında farklı yaş grupları bir arada bulundurarak personel giderinden tasarruf edilmeye çalışılacak, belki de akran zorbalıkları yaşanacak size farklı anlatılacaktır. (Çünkü denetlenmiyorlar)
  • Çocuklara verdikleri hizmet bedellerini faturalandırmadıkları için (ve siz veliler fatura talep etmediğiniz sürece ) vergi ödemeyeceklerdir. (Çünkü denetlenmiyorlar)

Sadece bunlarla sınırlı olmayan daha birçok madde ekleyebiliriz.

Sizler canınızdan öte sevdiğiniz ve koruduğunuz çocuklarınızı; sırf görselleri çok iyi, sınıfları çok güzel, havuzu, bostanı, hayvan çiftliği var diye denetlenmeyen, çocuk eğitimi ve gelişimini bilmeyen kişilere, kurumlara emanet etmek ister misiniz? Elbette istemezsiniz , istememelisiniz ….. Bu nedenle aşağıda linkini verdiğim bakanlık linklerini incelemeli, kurumlarda olması gerekenleri öğrenmelisiniz.

Aile Bakanlığına bağlı kreş gündüz bakımevleri yönetmeliği

https://kms.kaysis.gov.tr/Home/kurum/24301121

Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim Kurumları Kurum ve Kuruluş Yönetmeliği

https://www.mevzuat.gov.tr/File/GeneratePdf?mevzuatNo=19942&mevzuatTur=KurumVeKurulus Yonetmeligi&mevzuatTertip=5

Çocuğunuz için önce eğitim alacağı kurumun hangi bakanlığa bağlı olduğunu öğrenecek, ruhsatını inceleyecek, eğitim ve diğer personelin evraklarını görecek, eğitim programlarını somut olarak

inceleyecek (size anlatılanı değil, elinize doküman olarak verilmesini isteyebilirsiniz) gerekirse bağlı olduğu bakanlığın il ve ilçe müdürlüklerine kurum hakkında soru soracaksınız.

Siz anne babalar bu konuda hassas davranır, çevrenizi de bu konuda bilgilendirirseniz ruhsatsız kurumlar bu kadar cesur ve rahat olamayacaklar, ,ideolojik ve farklı amaçları olan kurumlar azalır, ama en önemlisi çocuklar daha sağlıklı ve gelişimlerini olması gerektiği gibi tamamlar ve mutlu olurlar.

Sevgi ve Hoşgörü ile kalın.

20.08.2023

Nebahat BOĞUT

Uz. Çocuk Gelişimi Eğitimcisi -Aile Danışmanı