Ankara maymunu olarak biliniyor! 1957’de Kahramankazan’da bulundu!

Ankara’nın tarih öncesine kadar uzanan geçmişine dair çok özel bilgilere ulaşılabiliyor. Ankara maymunu olarak bilinen kalıntı 1957’de Kahramankazan’da yapılan kazıda ortaya çıkarıldı.

Ankara maymunu olarak biliniyor! 1957’de Kahramankazan’da bulundu!

Ankara’nın kent tarihinin çok eski dönemlere kadar ulaştığı biliniyor. Ancak kent tarihinin de ötesinde Ankara’nın tarih öncesi dönemlerine ışık tutan çok sayıda araştırma yapıldı ve yapılmaya da devam ediliyor. 1957’de Ankara’nın Kahramankazan ilçesinde yapılan kazıda çok önemli bir kalıntıya ulaşıldı. Bu kalıntı arkeoloji bilimi açısından halen daha oldukça kıymetli olarak görülmektedir.

ANADOLU’DA İLK

1957 yılında Ankara’nın Kahramankazan ilçesinde Sinaptepe kazılarında bir fosil kalıntısı ele geçirildi. Fosilleşmiş kalıntının bir kısmı olan bu kalıntının insanımsı maymun türü olduğu tespit edildi. İlk defa 1957 yılında Prof. Dr. Fikret Ozansoy tarafından bulunan bu keşif arkeoloji dünyasında büyük ses getirdi. Anadolu’da bulunan ilk insanımsı fosil olan ve Ankara maymunu olarak bilinen kalıntılara Ankarapithecus meteai adı verildi. Aynı bölgede 1995 yılında da benzer bir kalıntıya ulaşıldı.

Ankara maymunu olarak biliniyor! 1957’de Kahramankazan’da bulundu!

9.8 MİLYON YILLIK

Ankara maymunu olarak bilinen bu kalıntının 1996 yılında yapılan çalışma ile 9,8 milyon yıllık olduğu tespit edildi. Dünya çapında ses getiren bu olayın ardından bu hususta çalışmalar da fazlalaştı. Bulunan fosil Pakistan’da bulunan Sivapithecus ile benzerlik gösteriyor olsa da kendi cinsine ait tek primat örneği olarak bilimsel kayıtlara geçti.

NADİR BİR TÜR

Ankara maymunu ile ilgili olarak yapılan araştırmalarda bugün Afrika’da yaşayan goril ve şempanze ile Güney Asya’da yaşayan orangutanların ortak biyolojik özelliklerini bir arada taşıyan nadir bir tür olduğu tespit edildi. Tahminen 27,5 kilogram ağırlığında olan bu tür bilimsel olarak meyve yiyen insanımsı olarak tanımlanıyor.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER