Ankara tarihi kökü çok eski dönemlere kadar dayanan bir kent olarak çok zengin bir kültür birikimine sahip olduğu biliniyor. Binlerce yıldır çok farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Ankara şimdi de Türkiye’nin başkenti olarak ülkenin gözbebeği konumunda bulunuyor. Kent tarihinin çok eski dönemlere dayanması, tarih öncesi dönemlerden beri farklı medeniyetlere ev sahipliği yapılmasıyla Ankara çok gelişmiş bir kültüre de sahip bir kent olarak dikkat çekiyor.
ANKARA MUTFAĞI DİKKAT ÇEKİYOR
Kültürel zenginlik Ankara mutfağını da zenginleştirdi. Bu çerçevede Ankara mutfağının ülkedeki diğer mutfaklara kıyasla bariz bir üstünlüğü bulunuyor. Ankara’nın bu özelliği pek bilinmese de 81 il içerisinde Ankara’dan daha zengin mutfağa sahip sadece ili il bulunuyor. Gaziantep ve Elazığ’ın ardından Ankara mutfağı en zengin üçüncü il olarak değerlendiriliyor.
93 ÇEŞİT YÖRESEL YEMEK TESPİT EDİLDİ
Yapılan araştırmalarda Ankara’da 93 farklı yöresel lezzet olduğu tespit edildi. Bunların arasında tutmaç ve miyane gibi çorbalar; Ankara tavası, alabörtme, calla, ilişkik, sızgıç, siyel, siyer, bici, pıtpıt pilavı, mucirim köftesi, tohma, şirden dolması, papaç, yalkı, carcıran, göter, kaile, topaç, cızlama, öllüğün körü gibi yemek ve hamur işleri; kargabeyni, köyter, omaç, perçem, tiltil helvası, zerdali boranası ve Beypazarı yöresine ait 80 katlı baklava gibi tatlılar ile bazlamacın, gizleme, çerpit, kartalaç, kömbe, kete, saçkıran, şerit ve yarımca gibi ekmekler bulunuyor.
Ankara mutfağı ülke çapında hak ettiği yerde bulunmuyor. Bunda yerel mutfağın tanıtımının yapılamamış olmasının etkisi büyük. Son yıllarda bu alanda çeşitli çalışmalar yapılsa da henüz arzu edilen bir sonuç alınamadı.