Günümüzde inşa edilme sıklığı geçmişe göre çok daha az seviyelerde olmasına karşın çeşmelere halen rastlanılabiliyor. İnsanların diğer insan ve canlıların faydalanması adına inşa ettirdiği bu yapılar yardımlaşma ve dayanışmayı sembolize eden yapılan olarak tanımlanıyor. Bir kişi ya da olayın onuruna yapılan çeşmeler diğer tarihi eserlere göre yaşamın içinde kalmaya devam etmesiyle ayrı bir yerde tanımlanabiliyor. Yakın dönem ve günümüzde inşa edilen çeşmelerle de geçmişten beri süregelen kültürün devam etmesi amaçlanıyor.
HACETTEPE BEYTEPE KAMPÜSÜ GİRİŞİNDE DURUYOR
Ankara'nın farklı noktalarında yer alan çok sayıdaki çeşmeden sadece bir tanesi olan "Derman" 1986 yılından bu yana varlığını sürdürüyor. Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü girişine konumlandırılan bu çeşmenin derman olarak adlandırılmasının arkasında her hangi bir şifa durumu söz konusu değil.
Bu çeşmeye Derman denilmesinin nedeni; Çeşmenin mimarı olan Hamiye Çolakoğlu'nun çeşmenin yapımından kısa süre sonra vefat eden kardeşinin adının Derman olması. Hayatını kaybeden Derman Çolakoğlu'nun adını taşıyan bu çeşme Anadolu'daki çeşme kültürünün bir yansıması olarak varlığını sürdürüyor.