Ankara'da bazı vatandaşların en çok şikayet ettiği şeylerden birisi de çöpler olurken konteynırlardan ya da toplu bırakılan alanlardan çöpün alınarak nereye götürüldüğü merak ediliyor. Ankara'da çöplerin nerede toplandığı vatandaşların en çok araştırdığı konular arasında yer alırken vatandaşlar arama motorları üzerinden ''Ankara'da çöpler nerede toplanıyor?'' sorusunun yanıtını aratmaya devam ediyor.
Ülkemizde her gün 70 bin ton, kişi başı ise 1,16 kilogram çöp üretimi gerçekleşirken belediyeler tarafından gece saatlerinde toplanan bu çöpler çöp sahalarına götürülüyor. Vatandaşlar ise Ankara'da çöplerin hangi sahada toplandığını ve sonrasında bu çöplerin nasıl bir yolcuğa çıktığını merak ediyor.
ÇÖPLER TOPLANTIKTAN SONRA NE OLUYOR?
Çöplerin toplanmasının ardından ayrıştırılarak geri dönüşüme kazandırıldığı yerlerden birisi de Ankara'daki Mamak Katı Atık Yönetimi Tesisi olurken çöpler ilk olarak bu tesise gidiyor. Haftanın belirli günlerinde toplama araçları ile bölgede biriktirilmiş olan atıklar toplanarak sonrasında Mamak Ambalaj Atıkları Ayırma Tesisi'nde cinslerine göre ayrıştırma işlemine tabii tutuluyor.
Çöplerin ayrıştırılma sürecinde ise toplama havuzuna getirilen çöpler ilk olarak tambur sisteminden geçirilmesinin ardından bozulan plastikler, enerji üretmek üzere fermantasyon sistemine gönderiliyor. Geri dönüşüme kazandırılabilen atıklar ise ilgili tesislere yönlendirilerek ekonomiye kazandırılıyor.
ANKARA'DA ÇÖPLERİN TOPLANMA ALANI
Sonrasında ise kalan atıklar tüketilmiş yakıt olarak endüstrinin kullanımına sunuluyor veya yakma tesisinde değerlendirilebiliyor. en sona kalan atıklar ise sahada düzenli depolanıyor. Hemen ardından başlayan süreçte ise Anaerobik fermantasyon sistemi ile doğal çürüme sürecinin hızlandırılması yoluyla oksijensiz ortamda metan gazı ve kompost elde ediliyor.
sebze, meyve, park ve bahçe atıkları atıkların organik kısmını oluştururken toplam atığın yüzde 50’sinden fazlasını oluşturuyor.
haberankara.com