Başkentte tahıl konferansı düzenlendi

Ankara'da tahıl sektörünün paydaşları düzenlenen konferans katıldı. Başkentte bir otelde düzenlenen "10. Uluslararası 2025 Hasadına Doğru Türkiye ve Dünyada Tahıl Konferansı"na katılım yoğun oldu.

Başkentte tahıl konferansı düzenlendi

Ankara'da düzenlenen 10. Uluslararası 2025 Hasadına Doğru Türkiye ve Dünyada Tahıl Konferansı'nda konuşan HUBUDER Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Erbap, dünyanın nüfusunun hızla arttığını bu durumun da gıda güvenliği konusundaki kaygıları artırdığını ifade etti. Türkiye'nin ithalat yapmadan bütün ihracatları karşılayabileceği vurgulandı.

Hububat Tedarikçileri Derneği'nin düzenlemiş olduğu konferansta Türkiye'nin tahıl sektöründeki önemli rakamları aktarıldı. Irak ile 3 milyon ton ihracatın yakalanabileceğini belirten Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mesut Çakmak 2025 yılının tahıl rekoltesi hakkında tahminde bulundu.

TOPLANTI ANKARA'DA BİR OTELDE YAPILDI

Hububat Tedarikçileri Derneği (HUBUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Erbap, Türkiye'nin, ihracat yapıldığı zaman dahi kendisine yetecek tahıl kapasitesi bulunduğunu belirtti. HUBUDER tarafından organize edilen "10. Uluslararası 2025 Hasadına Doğru Türkiye ve Dünyada Tahıl Konferansı" bir otelde yapıldı.

Burada konuşan Erbap, hızla artan dünya nüfusunun gıda güvenliğiyle ilgili kaygıları artırdığına işaret ederek, uluslararası rekabet şartlarına uyum sağlayarak Türkiye'nin tahıl tedarik zincirine katkıda bulunmanın, derneğin ana hedeflerinden biri olduğunu söyledi.

Başkentte tahıl konferansı düzenlendi

Tarımın ülkeler için milli savunma kadar önemli konuma geldiğini bildiren Erbap, "İklim değişikliği ve küresel gelişmeler, dünya ve ülkemiz gıda güvenliği için tehlike oluşturmaktadır. Dünya tarım piyasalarında yakın geçmişte olduğu gibi her an istikrarsızlıklar yaşanabileceği göz önünde bulundurulmalı, önümüzdeki dönem için plan ve program yapılmalı." dedi.

"ÜRETİM YAPISINA SAHİP"

Erbap, Türkiye önemli miktarda buğday üretimi gerçekleştirmesine rağmen un ihracatının 2023'te 3 milyon 665 bin tonda kaldığını bildirerek, "Bu dönemde yaklaşık 1,5 milyar dolar döviz geliri sağlandı. 2024'te de 3 milyon ton karşılığında 1,16 milyar dolar döviz geliri elde edildi. Bu, miktar bazında yüzde 17, değer bazında yüzde 21 kayıp anlamına geliyor. 2025 yılının ilk dört ayına baktığımızda da bir önceki yılın aynı dönemine göre un ihracatında yüzde 40 azalma var. Makarna ihracatında da yüzde 7-8 gibi azalma görüyoruz. Türkiye'de ihracat yapıldığı zaman kendisine ve dünyadaki un ile makarna ihracatına yetecek kapasitemiz var. Dolayısıyla biz ihracat yaptığımız zaman ithalat olacak, ticaret olacak. Türkiye, şu an hiç ithalat yapmadan bütün ihracatını karşılayabilecek üretim yapısına sahiptir."

"IRAK'LA 3 MİLYON TON İHRACATI YAKALAYABİLİRİZ"

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mesut Çakmak da geçen yıl 20 milyon 800 bin ton olan tahıl rekoltesinin, bu yıl 18,5 milyon ton olacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Bunun yanı sıra Makarna Üreticileri ve Sanayicileri Derneği Başkanı Nihat Uysallı da açıklamalarda bulundu. Uysallı, yaptığı açıklamasında yeni kapasitelerle makarna üreticisi olma konusunda 2028 yılında İtalya'yı geçeceklerini söyledi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER