Türkiye’de çıraklık eğitimi adı altında yıllarca düşük ücretlerle çalıştırılan binlerce genç, sigorta başlangıç tarihlerinin geçersiz sayılması nedeniyle büyük mağduriyet yaşıyor. Çıraklık ve staj mağdurlarının sesi olmak için Kocaeli ve Bursa’daki dernekler, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi’nin düzenlediği toplantıda konuyu masaya yatırdı.
İKİ DERNEK ANKARA'DA BİR ARAYA GELDİ
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi Direktörü Sayın Yasser Ahmed Hassan Başkanlığında dünya çalışma örgütünde bir çalışma hazırlanarak sosyal güvenlik uzmanları, çocuk işçiliği önleme uzmanları ve dünya genelindeki çıraklık üzerindeki çeşitli çözümleri kavuşturmak için Uluslararası Çalışma Örgütü'nün çalışma ekibi tarafından hazırlanan sunumda, 3308 yasasının altında çocuk yaşta çalışanlar halen çalışma hayatında devam eden mesleki eğitim adı altında ucuz iş gücü olarak kullanılan çırakların sorunları masaya yatırıldı.
ÇIRAKLIK, ÇOCUK İŞÇİLİĞE DÖNÜŞMEMELİ
Kocaeli Çıraklık Staj Sigortası Mağdurları Derneği, Bursa Çıraklık ve Staj Sigortası Mağdurları Derneği ve yönetimleri ile beraber katıldıkları programa danışman olarak eşlik eden Doç. Dr. Emirali Karadoğan (Sosyal Politika Uzmanı), Türkiye'de yaşanan çocuk işçilikleri ve mesleki okullarda, yani bugünkü adlarıyla Mesem okullarında haftada bir gün okula, diğer günleri atölyelerde uzun çalışma saatleri, uygunsuz çalışma hayatları, kendilerine yapılan sigortaların sadece iş kazaları ve meslek hastalıklarını kapsadığını, yaşlılık mağlup hizmetine sayılmadığını, işe giriş tarihlerinin geçersiz olduğunu dile getirerek bunlara dünyadaki örneklerinin ele alınması, özellikle Almanya modeli üzerinde durulması ve mesleki eğitimlerin Avrupa ülkelerinde yapıldığı gibi ülkemizde de yapılması gerektiğini, çıraklık döneminde atölyelerde geçirilen sürelerin çocuk işçiliğine dönüşmemesi ve haklarını eşit bir şekilde alabilmesi için gereken çalışmaların yapılmasını istedi.
SINIFLARDA DEĞİL ATÖLYELERDEYDİK
Kocaeli Çıraklık Dernek Başkanı Beyhan Ünal, sanayide çalışmaya başladığı atölye hayatında "eti senin kemiği benim" anlayışıyla çalışma hayatına başladığını, buradan çıraklık eğitim merkezine gönderildiğini, çıraklık eğitim merkezine devam etmesi durumunda çıraklık eğitim merkezi tarafından SSK'sının yapılacağı söylenmiş ve çıraklık eğitim merkezi'ne başlandıktan sonra kendisine teslim edilen SSK kartının ön yüzündeki işe başlangıç tarihinin geçersiz olduğunu, arka yüzündeki tescil numarasıyla halen devam ettiğini, e-devlet'te işe giriş tarihinin ne yazık ki esas alınmadığını dile getirerek, Avrupa ülkelerinde özellikle çok önemsediğimiz Almanya'da mesleki eğitim görenlerin sigortalıklarında bir farklılık olup olmadığını, Almanya'da çıraklık yapıp da Türkiye'ye dönenlerin çıraklığa başladığı tarihlerin esas alındığını dile getirerek bu konuda Uluslararası Çalışma Örgütü'nün geçmiş dönemde çıraklık yapıp da 4 yıllarının heba oluşunun üzüntüsünü yaşadığını, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün bu konuda çalışmalarının ne olup olmadığını sordu.
Bursa Çıraklık Sigortası Mağdurları Dernek Başkanı Fatih Yeniay, ''Bizler atölyede bir fiil çalışanlardık, bizim ellerimizde kalem, kalemtıraş, defter yoktu. Atölyelerde, fabrikalarda ellerimizde anahtarlar, ceplerimizde kontrol kalemler, yağlı, kirli, paslı elbiselerimiz, iş ayakkabılarımız vardı; sınıflarda değil atölyelerdeydik'' dedi.
HASSAN, SORULARI CEVAPLADI
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi Direktörü Sayın Yasser Ahmed Hassan, anlatılanları dikkatli bir şekilde dinleyerek notlarını aldı, bazı yerlerde tercümana sorular yönelterek tam anlamıyla çıraklıkta yaşananların ne olduğunu notlarıyla beraber çalışma ekibi ile sıkı bir şekilde takip ederek cevaplandırma bölümünde kendilerine bu ziyareti yaptığımız için çok önemsediğini ve bizlere teşekkür ettiğini söyleyerek, bunu yaşayan sizlerin Uluslararası Çalışma Örgütü'ne bu katkınız çok önemli ve kıymetli buluyorum diyerek soruları tek tek cevapladı.
İKİ BAŞKAN MAĞDURLARA VE KAMUOYUNA SESLENDİ
İlk işe Giriş Tarihlerimiz Ssk Başlangıçı olana kadar mücadelemizi devam edeceğiz tüm çalışmaları takip edeceğiz yeter ki inanın ve mücadele etmeye bizlerle birlikte devam edin mesajını ilettiler.
İki dernek başkanı, mağdurlara ve kamuoyuna seslenerek, “İlk işe giriş tarihlerimiz sigorta başlangıcı sayılana kadar mücadelemiz sürecek, tüm çalışmaları takip edeceğiz. Yeter ki inanın ve bizimle birlikte mücadele edin!” mesajını verdi.