Sosyal güvenlik sisteminde emeklilik oldukça önemli bir konu oluyor. İnsanlar hayatları boyunca çalışarak çalışma gücünü yitirdikleri dönemlerde bir destek arıyorlar. Bu da emeklilik ile sağlanabiliyor. Bundan dolayı emekli olmanın imkanları sürekli araştırma konusu yapılıyor. SGK’nın sistemi içerisinde bazı kişilere bazı durumlarda emekliliği kolaylaştırıcı uygulamalar yapılıyor.
KISMİ EMEKLİLİK UYGULAMASI
Kısmi emeklilik SGK’nın en yaygın kolay emeklilik yolu olarak dikkat çekiyor. Yapılan uygulama aslında sigortalılara verilen bir son şanstan ibaret. Sigortalılar hayatları boyunca çalıştıkça SGK’ya prim ödüyorlar. Ancak herkes sürekli çalışma imkanı bulamıyor. Dönem dönem işsiz kalındığı için prim ödemeleri yapılamamış oluyor. Emeklilik yaşı yaklaşınca ise istenen primlerin çok altında kalındığı görülüyor. Eksik olan primlerin ise çalışılarak toplanamayacağı anlaşıldığında SGK bu kişilere kısmi emeklilik ile son bir şans veriyor.
3600 GÜN İLE EMEKLİ OLUNUYOR
SGK’nın sağlamış olduğu imkan ile 3600 prim günü ile dahi emekli olunuyor. Ancak bunun bir ön koşulu bulunuyor. Kısmi emeklilik imkanından yararlanacak olan kişilerin kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaş şartını sağlamaları gerekiyor. Bu sağlandığında 3600 prim günü ile emeklilik EYT’liler için geçerli oluyor. Bu kişilerin normal emeklilik prim şartlarını tamamlamalarına gerek kalmadan emekli olma imkanları doğuyor. 1999 sonrası sigortalı olanlarda ise kısmi emeklilik prim şartı 4500 gün, Bağkur’da ise 5400 gün şartları uygulanıyor.
SİSTEM MAAŞ DEZAVANTAJINI KALDIRDI
Kısmi emeklilikte normal şartlarda bir miktar düşük maaş ile emekli olunuyordu. Ancak SGK sistemi bu konuda çokça tartışılıyor. Asgari ücret ve bunun bir miktar üzerinde maaşlar için prim ödemesi yapıldığında kişiler emekli olduklarında en düşük emekli maaşını alıyorlar. Kısmi emekli olmak ile tam prim şartını tamamlayarak emekli olmanın düşük maaşlarla çalışanlar için ellerine geçecek maaşlarda bir farkı bulunmuyor.