Türkiye’de sosyal güvenlik sistemi bugün için olmasa da gelecek için alarm veriyor. Emekli sayısının artması ve kayıtlı çalışan sayısının azalması ile beraber SGK’nın bütçesinin ilerleyen yıllarda sıkıntıya düşeceği tahmin ediliyor. Bundan dolayı SGK’dd derinlemesine denetimler hız kazandı. Kurum ilk olarak hak etmedikleri halde SGK’dan maaş alanları mercek altına aldı.
30 SÜRE VERİLİYOR
SGK müfettişleri emeklilik belgelerini inceleyerek herhangi anormal bir durum ile karşılaşmaları halinde işlemleri başlatıyorlar. Bu kapsamda ilgili emekliye bir tebligat gönderiliyor ve 30 gün süre veriliyor. Bu 30 günlük süre dolmadan emeklilerden SGK’ya giderek savunma yapmaları isteniyor. Bu savunmada haklılıklarını ispat edecek olan emekliler hakkında herhangi bir işlem yapılmıyor. Ancak tespit edilen kural dışılık karşısında haklı olduğunu ispat edemeyen emekliler için ise işlemler yapılmaya başlanıyor.
YASAL İŞLEMLER NELER?
SGK’nın usulsüz bir şekilde emekli olduklarını tespit ettikleri kişiler hakkında standart bir yasal işlem uygulaması yapılıyor. İlk olarak bu kişilerin emeklilikleri iptal edilip emekli maaşları kesiliyor. Ancak yasal işlemler burada sınırlı kalmıyor. Sonrasında ise bu kişilere ödenmiş olan tüm maaşlar, bayram ikramiyeler, sağlık harcamaları hesaplanarak bir borç çıkarılıyor. Bu parayı ödemeleri için bu kişilere ikinci bir tebligat gönderilip SGK’ya ödeme yapmaları isteniyor.
Yapılan yasal işlemin son aşaması ise haksız yere emekli maaşı aldıkları için bu kişiler hakkında savcılığa şikayetçi olunuyor. SGK’yı zarara uğratmaktan bu kişilerin yargılanmaları için de süreç başlatılıyor. Bundan dolayı SGK tarafından gönderilen tebligatların ciddiye alınması ve kuruma gidilerek emeklilerin kendilerini ifade ederek haklarındaki dosyayı kapatmaları kendi yararlarına oluyor.