Türkiye'de emeklilik şartlarına ilişkin zaman zaman düzenlemeler gündeme gelebiliyor. Emekli olabilmek için yaş ve prim günlerine dair de düzenleme talep edilirken Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) olarak bilinen kesim için de emeklilik müjdesi verilmiş, 2 milyona yakın vatandaş emekli olmuştu. Düzenlemenin ardından işe giriş yılı nedeniyle EYT kapsamına alınmayan binlerce kişi de emekli olabilmek için yeniden taleplerini gündeme getirdi.
Emeklilik sistemine ilişkin önemli bir adım atıldığı öğrenildi. Demokrat Parti İzmir Milletvekilleri Salih Uzun ve Haydar Altıntaş ile İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt tarafından sunulan kademeli emeklilik kanun teklifi, 9 Eylül 1999 - 2000 yılları arasında sigorta girişi olan vatandaşlar için harekete geçti. Verilen teklif ile 1999 - 2008 döneminde işe girenler için emeklilik yaş şartlarında kademeli bir geçiş yapılması talep edildiği öğrenildi.
EMEKLİLİK YAŞ ŞARTLARINDA KADEMELİ GEÇİŞ TALEBİ
Milletvekilleri tarafından sunulan teklife göre 9 Eylül 1999 - 2000 arasında sigorta girişi olan kadınlar 43 yaşından, erkekler ise 45 yaşından başlayarak her yıl için birer yıl artırılarak emekli olabilecek.
Aynı zamanda prim günü şartı da 6 bin 250 ile 7 bin gün arasında kademelendirilecek. Teklif, 1999 - 2008 döneminde sigorta girişi olanlar için kademeli bir geçiş önerisi sunarken kabul edilmesi durumunda da 9 Eylül 1999 - 2000 arasında sigorta girişi olan ve 43 yaşında olan kadınlar, 58 yaşında, erkekler ise 45 yaşında emekli olabilecek.
Kademeli emeklilik teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kabul edilmesi beklenirken bu teklifin yasalaşması durumunda 9 Eylül 1999 - 2000 arasında sigorta girişi olan bireylerin emeklilik süreçleri daha adil bir şekilde düzenlenmiş olacak. Gelişmeler takip edilirken çalışmaların da devam ettiği bildirildi.
Haberankara.com