Türkiye’de çalışma hayatında uzun yıllar kalan kişiler bir gün emekli olmanın hayalini kuruyorlar. Ancak uygulanan emeklilik koşulları çoğu çalışanın gözünü korkutabiliyor. Özellikle de iş hayatına yeni giren gençlerin bir kısmı emekli olmayacaklarını bile düşünüyorlar. Ancak şu anda SGK mevzuatı kapsamında çalışanlara bazı koşullarda emeklilik yaşında indirim uygulaması yapılıyor. Sadece çalışanların bu haklarını bilmeleri ve doğru zamanda, doğru şekilde başvuruda bulunmaları gerekiyor.
EMEKLİLİKTE YAŞ İNDİRİMİ KOŞULLARI NELERDİR?
Emeklilikte yaş indirimi elde etmek isteyen çalışanların SGK’nın bazı durumlarda sağlamış olduğu imkanları bilmeleri gerekiyor. Bunların en yaygını da fiili hizmet zammıdır. Bu uygulama ile beraber çalışanlar 6-7 yaş erken emekli olabilirler. Fiili hizmet zammının nasıl hesaplandığı ve emeklilik yaşına etkisi merak ediliyor.
Fiili hizmet zammı SGK’nın belirlemiş olduğu bazı mesleklere sağlanan prim katkısıdır. Bu işlerde 1 yıl çalışanlara SGK da meslek türüne göre 60 gün, 90 gün veya 120 gün prim eklemesi yapıyor. Örneğin 90 gün fiili hizmet zammı verilen bir meslekte 10 yıl çalışmış olan bir kişinin fiili hizmet zammı tutarı 900 gündür. Bu kişi hem 900 günlük prim avantajı elde ediyor hem de bu 900 gün emeklilik yaşından düşüyor. Çalışılan yıl arttıkça fiili hizmet zammı da artıyor. Bu imkan ile 60 yaşında emekli olabilecekler 54 yaşında emekli olabiliyorlar.
SGK’nın sağladığı bir diğer imkan ise anneler ile ilgili. Engelli çocuğu olan annelerin emeklilikleri SGK tarafından kolaylaştırılıyor. Eğer bir çalışan annenin bir başkasının bakımına muhtaç engelli çocuğu varsa onun toplam prim gün sayısının yüzde 25’i kadar emeklilik yaşında indirim uygulanıyor. 5000 prim günü olan bir anne bu durumda 1250 gün daha erken emekli olabilecek. Ayrıca bu imkan engelli bir çocuğu evlat edinen anneler için de geçerli oluyor. Bu yolla ortalama 5 yıl yaş indirimi hakkı veriliyor.