Ev satın alırken ve satarken dolandırılmamak için bunlara dikkat!

Rekor üzerine rekor kıran konut fiyatları dolandırıcıların da iştahını kabartırken ev satın alırken ya da evini satarken dolandırıcılara kurban olmak istemeyen kişilere yönelik uyarılarda bulunuldu.

Ev satın alırken ve satarken dolandırılmamak için bunlara dikkat!

Konut fiyatlarnıda yaşanan artış dolandırıcıların iştahını kabartırken evini satmak ya da konut satın almak isteyen kişiler hedef haline gelmişti. Emlak danışmanları evini satmak ve ev almak isteyen kişileri dolandırıcılara karşı uyardı.

EV SATIN ALMAK VE EVİNİ SATMAK İSTEYENLER DİKKAT! KONUT DOLANDIRICILIĞINA KARŞI NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Rize'de Emlak Danışmanı Mustafa İslamoğlu, fahiş fiyatların altında tutar vaadiyle insanları tuzağına düşüren dolandırıcılara karşı vatandaşları uyardı.

Dolandırıcılar sosyal medya üzerinden kendine hedef kitle müşteri seçip hem gerçek mal sahibini hem de müşteriyi aynı anda ağına düşürüyor. Fahiş fiyatların altında tutar vaadiyle insanları tuzağına düşüren dolandırıcılar daire görselinden, daire incelenmesine ve mal sahibine kadar profesyonel bir şekilde ilerleyen bir sistem ile tuzağa düştüğünüzü anlamınıza fırsat vermiyor. Hem mal sahibini hem de müşteriyi birbiriyle temas ettirmeden, bir planla satış tapu devri aşamasına gelene kadar kusursuz ilerletiliyor. İş tapu devrine geldiğinde ise gerçek ortaya çıkıyor.

Ev satın alırken ve satarken dolandırılmamak için bunlara dikkat!

İlk önce kendisine bir satılık daire belirleyen dolandırıcı sonrasında internet sitelerinde ev alacağını işaret eden yorum sahiplerini belirliyor. Ev almak isteyen kişiyi arayan dolandırıcı kendisini Türkiye'de hizmet veren büyük holdinglerden birinin yöneticisiymiş gibi arayarak ‘Şirketime ait hisseleri satın alacağım o nedenle elimdeki gayrimenkulleri çıkartıyorum. Sizin de ev aradığınızı duydum ilgilenirseniz size satayım' diyerek piyasa değeri 6 milyonları bulan daire için 3 milyonluk fiyat veriyor. Sonrasında ise ev satan kişiden evin alıcısı olduğunu söyleyerek fotoğraflarını isteyen dolandırıcı alıcı kişiye atıyor. Eğer alıcı beğendiyse evi gezdirme noktasına kadar yüzsüzlüğünü ilerleten dolandırıcı son olarak gerçek mal sahibinin IBAN numarasını vererek bir miktar para yatırmasını istiyor. Bu sayede ev sahibini de şüpheye düşmemesi noktasında aldatmayı başaran dolandırıcı kalan parayı ‘Vergiye girmesin' bahanesi ile kendinin kontrol edebileceği bir IBAN numarasına attırıyor ya da elden teslim alıyor.

DOLANDIRILMAMAK İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

İnternet üzerinden ilanlara bakarken sadece yetki belgesi olan kişiler tarafından verilen ilanları değerlendirin.

Sahibinden ilanları değerlendirirken ilanı veren kişi ile tapu üzerindeki ismin aynı olup olmadığını kontrol edin.

Asla elden ödeme yapmayın. Banka üzerinden yapılan ödemelerde güvenli ödeme sistemini kullanın.

Tapuyu üzerinize alana kadar ödeme yapmayın. Ödeme yaparken ne olursa olsun tapunun üzerinde ismi olan kişinin banka hesabına para yatırın.

Daha düşük tapu harcı ödemek için konut fiyatını asla tapuda düşük göstermeyin. Paranızı yasal olarak geri aldığınız zaman tapuda ödediğiniz para size iade edilecektir.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER