Türkiye’de uygulamada olan emeklilik sistemi SGK tarafından yönetiliyor. SGK zaman zaman bu sistemde gerekli görülmesi durumunda değişikliklere gidebiliyor. SGK tarafından son bir genelge yayımlandı ve sistemde filli hizmet zammı ile ilgili olarak bir değişikliğe gidildi. Bu değişiklik ile ilgili olarak detaylar belli olurken bazı meslek grupları sistem dışlında bırakıldılar.
FİİLİ HİZMET ZAMMI NEDİR?
Fiili hizmet zammı genellikle yıpranma payı olarak bilinen uygulamadır. Buna göre tehlikeli veya yorucu mesleklerde çalışanlara her çalıştıkları yıl için fiili hizmet zammı veriliyor. Bu 45 gün, 60 gün, 90 gün veya 120 gün prim eklemesi şeklinde uygulanıyor. Her çalışılan yıla kaç gün fiili hizmet zammı uygulanacağı yapılan mesleğe göre değişiyor. Bu eklenen primler toplandığında ise emeklilik yaşında ve toplam primde 3 yıllık bir avantaj sağlanıyor.
KAPSAM DIŞINDA BIRAKILDILAR
SGK’nın son genelgesi ile beraber bazı meslekler fiili hizmet zammı kapsamı dışında bırakıldılar. İşverenler bu çalışanlar için fiili hizmet zammı bildiriminde bulunduklarında SGK sisteminde uyarı alacaklar. İşletmeler yıpranma hakkı gerektirecek bir alanda faaliyet gösterebilirler. Ancak bu işletmelerde her meslek grubu artık fiili hizmet zammı kapsamında olmayacaklar. Kapsam dışında kalan meslek grupları aşçı, sekreter, bekçi, hizmetli, çaycı ve danışman olarak açıklandı. Bu meslekleri yapanların çalıştıkları işletmeler riskli alanlarda faaliyet gösterseler dahi yıpranma hakkı bu kişilere verilmeyecek.
ERKEN EMEKLİLİK KAPISI KAPANDI
SGK fiili hizmet zammı uygulamasını şu anda 45 farklı meslek için tanıyor. Ancak bu meslekler içerisinde olmayanlar için fiili hizmet zammı ile erken emeklilik kapısı tamamen kapandı. Bu imkan ile beraber çalışanlar emeklilik yaşlarında 3 yıla kadar indirim alabiliyorlardı. Bu indirim uygulaması açıklanan meslekler için uygulanmayacak. Kapsam içerisinde olan mesleklerde ise yıpranma hakkının devam edeceği açıklandı. 45 meslek için 3 yıl daha erken emeklilik imkanı sağlanmaya devam edilecek.