Türkiye’de uygulanan emeklilik sistemi yaygın bir şekilde tartışılıyor. Genellikle bu sistemin ağır koşullara sahip olduğu şeklinde görüşler ileri sürülüyor. Lakin aynı sistem içerisinde emekliliği kolaylaştıran bazı durumlar da bulunuyor. Hatta bazı özel durumlarda verilen özel haklar ile çalışanlar tahminlerinden dahi önce emeklilik hakkını elde edebiliyorlar. Bunun için yapılması gereken ise bu özel koşullara dair kuralların bilinmesi ve atılması gereken adımların zamanında atılabilmesi oluyor.
PRİM DESTEĞİ NASIL VERİLİYOR?
SGK’nın sağlamış olduğu bir imkan ile koşulları uyan çalışanların toplam prim gün sayısının dörtte biri kadar da prim gün sayısını SGK destek olarak veriyor. Bu çerçevede 6400 prim günü toplamış olan bir çalışana 1600 prim günü eklemesi de SGK destek olarak veriyor. Bu kişi emekli olmak istediğinde toplam prim gün sayısı 8000 gün oluyor. Bu da emeklilik prim şartını erkenden tamamlamak anlamına geliyor.
EMEKLİLİK YAŞINA İNDİRİM!
Sağlanan bu imkan ile beraber kişilerin emeklilik yaşında da indirim uygulanıyor. Esasında emeklilikte yaş şartı SGK’nın çok katı olduğu ve taviz vermediği bir durumdur. Ancak gereken koşulları sağlayanlara bu imkan sağlanıyor. Bu çerçevede toplam prim gün sayısının dörtte biri kadar gün kadar emeklilik yaşında indirim yapılıyor. 6400 prim günü toplamış olan bir kişi alacağı prim desteği kadar da emeklilik yaşında indirim hakkı elde ediyor. Bu şekilde emeklilik yaşında 1600 gün indirim yapılıyor.
ŞARTLARI NELER?
SGK’nın sağlamış olduğu bu kolay emeklilik imkanının çok özel bir şartı bulunuyor. Bu imkan yalnızca engelli çocuğu olan kadınlara veriliyor. Bu kadınlar engelli çocukları için prim desteğini herhangi bir ek şart olmaksızın alabiliyorlar. Emeklilik yaşında indirimde ise bir ayrıntı bulunuyor. SGK yaş indirimi yapmak için engelli çocuk sahibi olmanın yanında bu çocuğun bir başkasının bakımına muhtaç olma durumunu da koşul olarak talep ediyor. Bu şartları karşılayanlar kolay bir şekilde emekli olabiliyorlar.