Milyonlarca çalışanın hayali olan emeklilik Türkiye’de oldukça sıkıntılı bir hal aldı. Düşük emekli maaşlarından dolayı insanlar emeklilik hayallerini bile revize etmek durumunda kalıyorlar. Bundan dolayı ince elenip sık dokunuyor ve en doğru şekilde emekli olmanın yolları aranıyor. Çalışanlar için emeklilikte en doğru zaman nasıl tespit edilebiliyor?
EMEKLİ MAAŞ HESAPLAMASINA DİKKAT!
SGK’nın uygulamış olduğu emekli maaş hesaplaması sistemi oldukça kafa karıştırıcı olabilir. Bu maaş hesaplanırken sadece çalışanın ödemiş oldukları primler üzerinden hesaplama yapılmıyor. İşin için enflasyon rakamı giriyor büyüme oranı giriyor ve bu şekilde çok detaylı bir hesaplama yapılıyor. Emekli olunacağı zaman en çok dikkat edilmesi gereken ayrıntı ise enflasyon oluyor. Enflasyon rakamlarından dolayı emekli maaşlarında devasa farklılıklar meydana gelebiliyor.
ENFLASYON DÜŞERKEN EMEKLİ OLUNMAZ
Emekli olunurken dikkat edilmesi gereken enflasyon rakamı yıllık enflasyon olmalıdır. Eğer yıllık enflasyonda keskin düşüşler yaşanıyorsa o zaman çok dikkat etmek gerekiyor. Örneğin 2024 yılında yıllık enflasyon farkından dolayı emekli olanlar o yıl daha yüksek emekli maaşı aldılar. Ancak 2025 yılında enflasyon düşüşü yaşandığı için emekli maaşlarındaki düşüş yüzde 30’u geçti. 2026 yılında emekli olacak olanlar ise daha düşük maaşlar alacaklar. Eğer enflasyon hedefleri tutarsa emekli olunduğunda enflasyonun keskin etkisi 2027 yılında sona ermiş olacak. O dönem maaş düşüşü yaşansa da bu oran yüzde 2-3 seviyelerinde kalacak.
EMEKLİ OLURKEN BUNLARA DİKKAT
Emekli olurken emekli maaşlarını yükseltmek isteyenlerin bazı küçük detaylara dikkat etmeleri gerekiyor. Bunların arasında emeklilik başvurusunda bakmakla yükümlü olunan kişi sayısı kısmı bulunuyor. Burada doğru bilgi verilirse emekli maaşı bundan etkilenecektir. Eğer boş bırakılırsa emekli maaşına verilecek küçük katkıdan mahrum olunacaktır. Emekli olunacağı zaman mümkünse son 2 yıllık süreçte prim ödemeleri yüksek tutulursa emekli maaşlarında bir fark oluşabilir.