Türkiye’de miras paylaşımları genellikle beraberinde yeni sorunlara neden oluyor. Yapılan paylaşımlarda kardeşler bile anlaşamıyorlar. Zorunlu olarak kabul etseler de miras paylaşımları insanların içine sinmeyebiliyor. Bazen de kasıtlı olarak kardeşlerini mağdur eden kişiler oluyor. Tüm bunlar için tapu iptal davası ile mahkeme yolu tutuluyor.
TAPU İPTAL DAVASI İLE TAPU EL DEĞİŞTİRİR Mİ?
Tapu iptal davaları en yaygın davalardan birisidir. Taraflar mahkeme yolunu tutarak yapılan tapu devirlerini iptal edebiliyorlar. Bu iptalin sağlanabilmesi için kişiler haklı gerekçeler ortaya koyup somut iddialarını mahkemeye sunmalıdırlar. Bu yapıldığında mahkeme haklı görerek tapu tescilini iptal ediyor. Bu şekilde eğer konu miras paylaşımı ise daha adil bir paylaşım yapılabiliyor. Bir kişinin türlü yollarla adına tapuyu tescillemiş olması diğer kardeşlerinin elinden bu malları alabileceği anlamına gelmiyor.
ZAMANAŞIMI SÜRESİNE DİKKAT
Tapu iptal davalarının en can alıcı noktası zamanaşımı süreleridir. Bu sürelere dikkat edilmemesi durumunda kişiler alabilecekleri haklarını alamayabiliyorlar. Bundan dolayı yapılması gereken zamanaşımı sürelerine dikkate almaktır. Lakin burada çok kafa karıştırıcı süreler uygulanmaktadır.
Normal koşullarda miras paylaşımlarından kaynaklanan sorunlarda tapu iptal davası açılacak ise bunun zamanaşımı 10 yıldır. 10 yıllık süre tamamlandığında tapu iptal davası açılamayacaktır. Lakin bazı ayrıntıların olması halinde bu zamanaşımı süresi uzamaktadır. Yeni bir gelişme olması, yeni belgenin ortaya çıkması gibi durumlarda zamanaşımı süresi 20 yıla kadar uzamaktadır.
Zamanaşımı süresi tapu tescilinin yapıldığı tarihten itibaren başlamaktadır. Bu süre dolmadan hak sahipleri bu tapu tesciline itiraz edebilirler. Yapılan itiraz mahkemece kabul edilirse tapu tescili iptal edilip hak sahipleri haklarını mahkeme yoluyla alabiliyorlar.
Miras paylaşımlarında adaletsizliğe uğrayan kişiler bu yöntem ile haklarını geri alabiliyorlar. Burada tek koşul zamanaşımı süresinin dolmaması gerekiyor. Bu süre dolmadığı takdirde haklılık payı varsa mahkeme hakkı olana hakkını nihayetinde teslim ediyor.