Ankara Ayakkabıcılar ve Çantacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Uzun, yeni eğitim öğretim yılı başlarken ayakkabı satışlarının düşüş yaşandığını ve ayakkabı tamir işlerinde artış olduğunu belirtti. Ayrıca, ayakkabı tamircilerinin iş yükünün arttığını vurguladı.
Türkiye'nin en kalabalık 10 ilçesi belli oldu! Ankara yine zirvede
"Bunun da fiyatların yüksek olmasında etkisi var"
Ayakkabı sektöründe yaşanan durgunluğun ve artan maliyetlerin neden olduğu zorluklara dikkat çeken Uzun, ayakkabı tamirinin emek yoğun bir iş olduğunu ve tamirci ustalarının eleman eksikliği çektiğini açıkladı. Ürünlerin büyük bir kısmının ithal olduğunu ve artan girdi maliyetlerinin ayakkabı tamir fiyatlarını da etkilediğini söyledi:
"Piyasalarda bir durgunluk var. Bu durgunluktan etkilenenlerden biri de ayakkabı sektörü. Ayakkabı imalatçıları olarak zamlardan ve eleman eksikliğinden büyük sıkıntı yaşıyoruz. Ayakkabı satışlarında bir düşüş oldu. Ayakkabı tamircilerimizde bir yoğunluk var ama çok zorlanıyorlar. Girdiler çok yüksek. Ayakkabı tamircisi ustamız artan girdiler nedeniyle kazanamıyor, kullandığı ürünün yerine yenisini koyamıyor. Bir taban değişimi en az 100-150, 300 TL arasında. AVM'lerde bu rakam daha da yükselebiliyor. Ayakkabı imalatında girdilerin yüzde 70'i ithal ürünler. Ayakkabı derisi, tabanı, köselesi, yapıştırıcısı, tokası yurtdışından geliyor. Ayakkabı tamiratı emek yoğun bir iş. El emeği göz nuru çalışan tamirci, eleman sıkıntısı çekiyor. Türkiye'de ihracatı yüksek olan ürünlerden biri de ayakkabı. Bunun da fiyatların yüksek olmasında etkisi var." dedi.
Ekonomik kriz nedeniyle insanların yeni ayakkabı almak yerine eskilerini tamir ettirmeye yönlendiğini ifade eden Uzun, özellikle okul dönemi öncesi eski ayakkabıların tamir talebinin arttığını söyledi. İnsanların tasarrufa gitmek zorunda kaldığı bu dönemde, ayakkabı tamirinin cazip hale geldiğini belirtti.
Türkiye'nin ilk yerli yapay damarı ile Başarılı Tedavi sonuç verdi!
Ayakkabı tamircileri de bu dönemde özellikle alt taban değişimi, dikiş, boyama gibi işlemlerin yoğunlaştığını ve müşterilerin fiyat konusunda sıkı pazarlık yaptığını ifade etti. Ekonomik sıkıntılar, yüksek girdi maliyetleri ve eski ayakkabıların tekrar kullanılabilirliği gibi faktörler, ayakkabı tamirine olan talebi artırmış durumda.
Haberankara.com