Türkiye’de gayrimenkuller ve bunların vergilendirilmeleri ile ilgili olarak kapsamlı bir hukuki uygulama yapılıyor. Çok özel durumlarda emlak vergisinden insanlar muaf olabiliyorlar. Ancak bu özel durumlara sahip olmayanlar her yıl emlak vergisini ödemek zorundalar. Eğer emlak vergisi ödemesi tapılmaz ise gayrimenkul sahipleri çeşitli yaptırımlar ile karşı karşıya kalabiliyorlar.
EMLAK VERGİSİ ÖDEMEME YAPTIRIMLARI
Emlak vergisi ödemelerinin yapılmaması durumunda farklı niteliklerde yaptırımlar devreye giriyor. Bunlardan ilki gecikme faizi olarak uygulanıyor. Emlak vergisinin ödenmediği her ay bu borca yüzde 4,5 oranında gecikme faizi işleniyor. Süre uzadıkça ödenmesi gereken gecikme faizi oranı da katlanıyor. Bu ek maliyeti karşılamak istemeyen mülk sahiplerinin emlak vergisi ödemelerini yasal süresinde yapmaları gerekiyor.
Emlak vergisi ödemelerinde gecikme faizinin yanında bir de vergi cezası alınıyor. Yanlış beyanname verenler veya hiç beyanname vermeyenler vergi ziyaı cezası ödemek zorundalar. Eksik beyan edilen verginin yüzde 100’ü kadar vergi cezası ödenmesi gerekebilir.
Emlak vergisi borçlarını ödemeyen kişiler için alacaklı kurumlar olan belediyeler icra takibi başlatabilirler. Bu icra takibi haciz ile sonuçlanabilir ve bir de icra masrafları ile karşılaşılabilir.
Emlak vergisi uzun süre ödenmez ise tapuya bu borç şerh olarak eklenebilir. Tapu kütüğüne eklenen bu borç bildirimi ile beraber bu gayrimenkulün satışında değer kaybı yaşanabilir.
Emlak vergisi ödenmez ve bu borç yüksek tutarlara ulaşırsa o zaman farklı gelişmeler yaşanabilir. Böyle hallerde borç sahibinin yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle kamu ihalelerinden men edilebilirler. Vergi borcu olanların bankalardaki skorları da olumsuz etkilenir.