Kira ödemelerinin sağlıklı bir şekilde yapılması her ev sahibinin isteyeceği bir durumdur. Ev sahipleri genellikle kira ödemeleri hususunda sorunlar yaşamak istemiyorlar. Bazı ev sahipleri ise kiracılardan fazladan ödeme almanın yollarını arıyorlar. Bu kötü niyetli ev sahipleri kiracıları zor durumda bırakıyorlar ve geçmiş dönemden kiracıları borçlu çıkarıyorlar.
KİRA ZAMMI KONUSUNDA EV SAHİPLERİNİN OYUNU
Ev sahipleri ile kiracılar arasında kira zammı konusunda kira sözleşmesinin yenileneceği dönemlerde pazarlıklar yapılabiliyor. Bu pazarlıklarda taraflar bir rakamda anlaşıyorlar. Kiracı da yeni kirasını bu anlaşılan tutar üzerinden ödüyor. Buraya kadar her şey normal görünüyor. Ancak fırsatçı ev sahipleri bu süreci kendi lehlerine çeviriyorlar.
Yasal kira artış oranının altında kira zammı oranında anlaşma sağlandığında kiracılar bu anlaşmayı sözlü olarak yapıyorlar. Ellerinde ev sahiplerinden aldıkları yazılı bir belge bulunmuyor. Fırsatçı ev sahipleri 1-2 yıl geçtikten sonra kiracının eksik kira ödemesi yaptığı gerekçesiyle icraya başvuruyor. Arada bir anlaşma olmadığını belirten ev sahibi kiraya kiracının yasal kira artış oranının altında zam yaparak ödeme yaptığını iddia ediyor. Kiracı da ev sahibi ile kira zammı konusunda anlaştıklarını belgeleyemeyince kira borcu olmamasına rağmen ev sahibine borçlu çıkıyor.
NE YAPILMALI?
Ev sahipleri ile eğer kira zammı için pazarlık yapılıyor ve yasal kira artış oranının altında bir oranda zamda anlaşma sağlanıyorsa bunun belgelenmesi gerekir. Bundan dolayı ev sahiplerinden yazılı belge alınması gerekiyor. Aksi durumda kiracıyı ev sahibi evden dahi çıkarabilir.