Ev sahiplerinin kiracıları evden çıkarmak için bazı yolları denedikleri biliniyor. Son dönemlerde bu yollara bir yenisi daha eklendi. Ev sahiplerinin yeni oyunları ile karşılaşan kiracılar ise evden çıkmayı daha makul görüp evi boşaltıyorlar. Burada kiracıların çekincesi ise ev sahibine mahkemede çok yüklü miktarlarda borçlanma riski oluyor.
KİRA TESPİT DAVALARI EV SAHİPLERİNİN KOZU OLDU
Ev sahipleri kira tespit davaları ile kiracıların gözlerini korkutuyorlar. Bu şekilde dava açan ev sahibi özellikle eski kiracıların önüne mahkeme aracılığı ile çok yüklü miktarlarda fatura çıkarabiliyorlar. Mahkeme ev sahibinin talebi üzerine kirayı yeniden tespit ediyor. Üstelik bu yapılan tespitte yasal kira artış oranı gibi bir zorunluluk da bulunmuyor. 2-3 katına dahi kira çıkabiliyor. Bilirkişinin tespit ettiği yeni kira bedeline ortalama yüzde 10 oranında eski kiracı indirimi uygulanarak yeni kira belirleniyor.
YENİ KİRA DAVANIN AÇILDIĞI GÜNDEN İTİBAREN GEÇERLİ OLUYOR
Mahkeme sürecinin 2-3 yılı bulabildiği biliniyor. Ancak tespit edilen kira bedeli davanın açıldığı günden itibaren geçerli oluyor ve geriye doğru işletiliyor. Bu mahkeme tamamlandığında kiracının sadece kirası artmıyor. Geçmişe dönük fark ödemesi yapmak ile de karşı karşıya kalınıyor. Bu da bir kiracı için resmen ekonomik çöküş anlamına geliyor. İşte ev sahipleri bunu koz olarak kullanmaya başladılar.
KİRACI EVDEN ÇIKMAYA İKNA OLUYOR
Böyle bir mahkeme süreci ile karşılaşmak istemeyen kiracılar ev sahiplerinin evden çıkma teklifine olumlu yanıt vermek zorunda kaldıkları ifade ediliyor. Ev sahipleri bu kozu kullanarak kiracıları köşeye sıkıştırıyorlar. İlerleyen dönemde büyük maddi bir külfetin içerisinde kalmak istemeyen kiracı ise bir başka ev kiralayıp o eve gitmeyi daha makul buluyorlar.