Türkiye’de gayrimenkul yatırımı yapmak oldukça yaygın bir yatırım modeli olarak uygulanıyor. Konut satın alanlar hem kiracılık derdinden kurtuluyorlar hem de yatırım yapmış oluyorlar. Bir konutu olan yatırım yapmak amacıyla satın aldıkları konutlarla kira geliri elde edip ciddi kazançlar elde edebiliyorlar. Ancak yapılan bu ev satın alma süreçleri ile ilgili olarak bazı işlemler hiç beklenmeyen sonuçlara neden olabiliyor.
TAPU TESCİLİNİN YAPILMASI SİZİ GARANTİYE ALMAZ
Bir kişi ev satın aldığında tapu müdürlüğüne giderek bu işlemi tamamlayarak tapuyu kendi ismine tescil ettiriyor. Bu şekilde konut veya diğer gayrimenkullerin satışları tamamlanıyor. Ancak konut satın almalarında tapuda yapılan tescil bile bazı durumlarda yeterli olmuyor. Bu tescil yapılmış olsa bile bazı özel koşullarla kişilerin ellerindeki tapular iptal edilip ellerinden alınıyor. Üstelik evi satın almak için ödenen paranın büyük bir kısmı da geri alınamıyor.
AİLE KONUTU KANUN GÜVENCESİNDE
Bir ev satın alırken evin sahibi ile anlaşıp tüm işlemleri yasal prosedüre uygun bir şekilde tamamlayıp tapu devrinin de yapılmış olması bu satış işleminin bozulmayacağı anlamına gelmiyor. Uygulanan çok özel bir kanun ile beraber satın alınan evin o kapsama girip girmediği incelenmeli ve bu işlem de satıştan önce yapılmalıdır. Bir konut aile konutu ile kullanılıyor ise ve tapuda da buna dair bir şerh var ise kanun bu konutun satışına kısıtlamalar getiriyor.
PARANIN TAMAMI GERİ ALINAMAYABİLİR
Aile konutu şerhi bulunan bir konutu alıcı parasını ödeyerek satın alabilir ve tapu devrini de gerçekleştirebilir. Ancak aile konutlarında her iki eş de söz sahibidir. Eşlerden birisinin izni yok ise yasalar bu satış işleminin iptalini sağlayabiliyor. Bu durumda ise yeni bir ev satın aldığını düşünen kişilerin tapu tescilleri iptal ediliyor. Sadece bununla da kalmıyor çoğu kişi ev satın almak için ödemiş olduğu paranın çoğunu da geri alamıyorlar.
Eşlerden birisi aile konutunun satışına itiraz eder ise yapılan satış bozulacaktır. Bu durumda evi satın almak için ödeme yapmış olan alıcı parasını geri isteyecektir. Eğer düşük tutarda tapu harcı ödemek için tapuya evin satış bedeli düşük bildirilmiş ise yasal olarak sadece tapuya bildirilen bedel kadar geri ödeme alınabilir. Örneğin 5 Milyon TL’lik bir ev tapuda 500 Bin TL satış değeri ile bildirilerek işlem yapılmış ise alıcı herhangi bir sorun yaşadığında sadece bu 500 Bin TL’lik kısım için yasal hakka sahip olabilir. Kalan 4,5 Milyon TL’nin nasıl geri alınabileceği ise çok farklı ve uzun bir yasal süreç ile alakalı olacaktır.