Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı (HMGS) Yaklaşıyor !

Yıllardır konuşulan ve esas olarak avukatlık sınavı olarak bilinen Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı (HMGS) aksine bir düzenleme yapılmaz ise ilk kez bu yıl gerçekleşecek.

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı (HMGS) Yaklaşıyor !

2019’da 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’na getirilen düzenleme uyarınca hâkim ve savcı yardımcılığı sınavına girmek ve avukatlık veya noterlik stajına başlamak için Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavında başarılı olmak şart. Düzenleme uyarınca 24 Ekim 2019 tarihinden sonra hukuk fakültesine kayıt olanlar için zorunlu olan sınavdan en az 70 puan alınması gerekmekte. Avukatlık stajına başlanabilmesi ve hakimlik sınavlarına girilebilmesi için öncelikle HMGS’deki 70 puan barajının aşılması gerekmekte.

Hâkimlik sınavlarının genelde aralık ayında yapıldığı göz önüne alındığında HMGS’nin en geç eylül ayı içerisinde yapılacağı öngörülmekte. Kanuni düzenlemeye göre yılda en az bir kere yapılacak olan sınavın detayları ilgili yönetmelikte düzenlenecek. Henüz yönetmelik çıkarılmamış olsa da beklentimiz ve temennimiz sınavın yılda en az iki kez yapılması. Böylelikle ara dönemde mezun olan hukukçuların ya da ilk sınavda başarısız olan hukukçuların uzun süre beklemelerinin önüne geçilebilecektir.

HMGS’ye giriş için bir sınır bulunmamakta. Dolayısı ile 70 barajına ulaşılıncaya kadar sınava tekrar tekrar katılmak mümkün. Önemli olan hukuk fakültesinden mezuniyet olup bir yaş şartı da bulunmamakta. Lisan programının 3. ve 4. sınıfında KPSS’ye girebilmek mümkün iken HMGS için mezuniyet şartı bulunmaktadır. Mezun olunmadan sınava başvuru mümkün değildir.

İlk kez yapılacak olan sınavda en az 100 çoktan seçmeli soru sorulacak olup hukuk fakültelerinin birçok dersi sınav kapsamına alınmıştır. Kanuna göre sınavda Anayasa Hukuku ve Anayasa Yargısı, İdare ve İdari Yargı, Ceza ve Ceza Usul, Medeni Hukuk, Borçlar Hukuku, Ticaret Hukuku, Hukuk Yargılama Usulü, İcra ve İflas Hukuku, İş Hukuku, Vergi ve Vergi Usul Hukuku, Avukatlık Hukuku, Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi, Türk Hukuk Tarihi alanlarında sorumlu olunacaktır.

Kapsam genişliği düşünüldüğünde yeni mezun olacak hukukçuların daha şimdiden sınava hazırlık sürecini başlatmalarında fayda bulunmakta. Sınava katılacak tüm hukukçu arkadaşlara şimdiden başarılar dileğiyle…

Av. Serhat GÜVEN

SONRAKİ HABER