Karar Resmi Gazete'de yayımlandı: 2025 yılı sulama tesisleri ücret tarifesi belli oldu

Resmi Gazete'de 2025 yılı sulama tesisleri ücret tarifesi duyuruldu. Kararın 1 Ocak'tan itibaren geçerli olacağı ifade edildi.

Karar Resmi Gazete'de yayımlandı: 2025 yılı sulama tesisleri ücret tarifesi belli oldu

Yayımlanan kararın detaylarına göre tesislerde, işletme ve bakım ücretinin alınacağı belirtildi. Yıllık işletme ve bakım ücretleri sulama sayısına bakılmadan sulanan parsel sahibinden kiracı ya da ortakçıdan alınacak.

Bunun yanı sıra indirimlere ilişkin de detaylar aktarıldı. Bir yıl içerisinde aynı parsele biri kalktıktan sonra diğer bitki ekildiğinde bir önceki bitkinin sulanma şartının taşınması halinde bakım ve işletme ücreti yüzde 20 olarak uygulanacak.

1 OCAK'TAN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK

Bazı sulama tesislerinden faydalananlardan 2025'te alınacak işletme ve bakım ücretleri belli oldu. 2025 Yılı Sulama Tesisleri İşletme ve Bakım Ücret Tarifelerine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak 1 Ocak'tan itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Karar Resmi Gazete'de yayımlandı: 2025 yılı sulama tesisleri ücret tarifesi belli oldu

İŞLETME VE BAKIM ÜCRETİ ALINACAK

Buna göre, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce işletilen Elazığ Kuzova Pompaj ile yüklenici firmalar tarafından işletilen İzmir Rahmanlar, Adana İmamoğlu (2. 3. ve 4. kısım), Erzurum Kirazlı, Elazığ Kanatlı, Diyarbakır Başlar, Kayseri Bünyan Sarıoğlan (Elbaşı-Karadayı), Şanlıurfa Viranşehir 1. ve 2. kademe, Afyonkarahisar Merkez Evsel Atıksu ve Ballık, Burdur Yarışlı Çiftegelin ve Mamak Kurtuluş, Sivas Nevruz, Giresun Kutluca, Dönençay ve Alısız, Gümüşhane Çevrepınar ve Günbatur, Karabük Hanköy, Kastamonu Hasanlı, Çanakkale Taşoluk tesislerinde belirlenen tarifelere göre işletme ve bakım ücreti alınacak.

Bu yıl sulama tesisleri işletme ve bakım ücret tarifeleri, 27 kategorideki bitki çeşidi, çayır-mera, mevsim dışı sulamalar ve sera için dekar başına 81 lira ile 2 bin 732 lira arasında değişecek, 1000 metreküp su ücreti, 129 lira ile 1015 lira arasında olacak.

İşletme ve bakım ücreti, her bitkinin yıl içindeki yetişme süresine göre tespit edilecek. Bu nedenle bir yıl içinde aynı parsele, biri kalktıktan sonra yenisi ekildiğinde, bu bitkilerin her biri için ayrı ayrı işletme ve bakım ücreti uygulanacak.

Yayımlanan kararın detaylarına göre ayrıca çiftçilerin devamlı olarak kendi suladıkları bitkiler için işletme ve bakım ücreti yüzde 50 indirimli olarak fiyatlandırılacak. Bir önceki bitkinin sulanması halinde ücretler yüzde 20 indirim uygulanacak.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER