Son dönemlerde ev sahibi olmak cazip olmaktan çıktı. Yatırım amacıyla konut alımları geçmiş dönemlere göre fazla kazandırmıyor. Her ne kadar kiralar yüksek olsa da aynı para ile daha yüksek gelir elde edilebilecek yatırım araçları bulunuyor. Bundan dolayı da bazı ev sahipleri evlerini satarak parayı farklı yatırım araçlarında değerlendiriyorlar. Bu şekilde kiracı ile sorun yaşama konusu da devreden çıkarılmış oluyor. Peki bir ev kiracıdan habersiz bir şekilde satılırsa ne olur?
KİRACININ HABERİ YOKSA YASAL UYGULAMALAR NELERDİR?
Ev sahipleri ile kiracılar arasında yapılan kira sözleşmeleri tarafları bağlamaktadır. Ancak kira sözleşmesi bir evin satışına engel teşkil edecek bir belge değildir. İçerisinde kiracı olan bir evin satışı kolay bir şekilde yapılabilir. Burada önemli olan alıcı tarafından kiracılı evi almayı kabul edip etmeyeceğidir. Bu satışın gerçekleşmesinde ilk etapta kiracıyı ilgilendiren bir özelliği bulunmamaktadır. Dolayısıyla satış yapılırken kiracıya haber vermek gibi bir zorunluluk da yoktur.
Kiracıyı satışı yapılan evde ilgilendiren husus satış gerçekleştikten sonra başlamaktadır. Evin satın alan kişi aynı zamanda kira sözleşmesini de satın almış kabul edilir. Yani yeni ev sahibi kira sözleşmesinin tarafı olmuştur. Kiracı için değişen tek şey ev sahibidir. Kira sözleşmesi aynı şekilde devam eder ve yeni kira sözleşmesi yapılmasına da gerek yoktur.
Evin satışının kiracılar için olumsuz yanı ise evden çıkarılma riskleridir. Yeni ev sahibi yasal süresinde kiracıya yazılı bildirimde bulunarak evden çıkmasını talep edebilir. Bu durumda kiracıya bir süre verilir ve evi boşaltması istenir. Bu süre kira sözleşmesinin sona ereceği tarihe göre en fazla 6 ay olabilmektedir.