Kiracılık günümüzün koşullarında oldukça zor bir durum olarak dikkat çekiyor. İnsanlar yüksek kiralar ile mücadele etmek zorunda kalırken bir de bazı ev sahiplerinin baskılarına maruz kalıyorlar. Bu ev sahipleri kiracıları evden çıkarıp yerlerine çok daha yüksek fiyatlarla yeni kiracılar bulmayı istiyorlar. Kiracının evden çıkması ise taşınma masrafından yüksek fiyatlı kira ile yeni ev kiralamaya kadar ek masraflar ortaya çıkarıyor. Bundan dolayı kiracılar da evden çıkmak istemiyorlar. Ancak kiracıların evden çıkmamak için bazı tedbirleri almaları gerekiyor.
KİRACILAR YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ EKSİKSİZ YAPMALI
Kiracı evden çıkmak istemiyorsa ev sahibine karşı olan yükümlülüklerini eksiksiz bir şekilde yapmalı ve bu hususta ev sahibinin eline koz vermemelidir. İlk bakışta kiracının yükümlülüğü kira ödemesidir. Kira sözleşmesinde kiranın ayın hangi günü yatırılmasına karar verilmiş ise o gün kesinlikle geçirilmeden ödeme eksiksiz bir şekilde bile yapılmalıdır. 1 TL bile eksik kira ödeyenler kendilerini kiralık ev ararken bulabilirler.
Kiracıların aidat ödemeleri de tıpkı kira ödemeleri gibidir. Kiracılar aidat ödemelerini de aksatmamalıdırlar. Bu ödemelerin aksaması durumunda kira ödemesi yapılmamış gibi ev sahibi yasal işlem başlatıp kiracının evden tahliyesini isteyebilir.
EVE İYİ BAKILMALI
Kiracının yasalara göre kiralamış oldukları evlere iyi bakma sorumlulukları vardır. Ancak hukuki olarak bu eve iyi bakma konusu çok geniş bir anlama sahiptir. Bir kiracı evin içine ihtimam gösterip iyi baksa ama komşuları ile iyi geçinemiyor ise ilgili Yargıtay kararına göre eve iyi bakmamaktadır. Emsal karara göre kiracının komşuları ile kötü geçinmesi ev sahibine ve evine kötü bir şöhret getirmektedir ve kiracının eve iyi bakmadığı olarak yorumlanmaktadır. Dolayısıyla kiracı bu durumda da evden çıkarılabilir.
EV SAHİBİ VE AİLESİ İLE İLETİŞİME DİKKAT
Kiracıların gözden kaçırdıkları bir husus da ev sahibi ile ailesi ile kurulan iletişimdir. Tahrik olsa bile kiracılar saygılı bir iletişime özen göstermeliler. Ev sahibine ve onun aile üyelerine kaba davranmak, hakaret etmek hatta kavga etmek direkt olarak kiracının evden çıkarılması ile sonuçlanır.
EV BANA LAZIM GEREKÇESİNE ÖNLEM
Ev sahiplerinin kiracılarını evden çıkarmak için en fazla kullandıkları bahane eve kendilerinin ihtiyacının olduğudur. Bu durumda kiracılar temkinli davranmalıdırlar. Ev sahiplerinin gerçekten de eve ihtiyaçları olabilir ve onun da hakkına girilmemesi gerekir. En adaletli husus ise ev sahibinin ihtiyaçtan dolayı tahliye talebine ilişkin dava açmasını istemektir. Mahkemede bu ihtiyaç somut olarak kanıtlanır ise kiracı evden çıkar ama bu ispat edilemez ise kiracının kiracılık durumu devam eder.