Kiracıları evlerde tadilat yapmak istemeleri sık sık rastlanılan bir durumda. Ev sahipleri ile kiracıların arasını açan bu durun çözümsüz kalabiliyor. Hatta taraflar mahkemelik oluyorlar. Kiracıların evde yapmak istedikleri tadilatların tamamını ev sahipleri kabul etmek zorunda değiller. Yapılacak tadilatların masrafını kiracının ödemesi dahi kiracıyı kurtaramıyor.
HANGİ TADİLATLAR YAPILABİLİR?
Bir ev kiralandığında ev sahibi ile kiracı arasında tadilat hususunda görüşme yapılarak anlaşma sağlanabilir. Bu durumda kiracı ev sahiplerinden bu tadilatları yaptırmalarını isteyebilirler. Ancak iş evin kiralanması sırasında bu konunun hiç konuşulmaması ile başlıyor. Ev kiralanırken ev sahibi kiracıya herhangi bir tadilat sözü vermemiş ise kiracı sadece zorunlu tadilatlar için yasla haklara sahip oluyorlar. Örneğin evin elektrik tesisatı bozulursa bu tadilat yaptırılır. Eğer elektrik tesisatının bozulmasında kiracının kusuru yoksa masrafı da kiradan düşülür.
HABERSİZ TADİLATLARA DİKKAT!
Kiracılar ev sahiplerine hiç haber vermeden evde yapılması da şart olmayan bir değişiklik yapmaları durumunda kendi başlarına adeta iş açıyorlar. Bu durumda ev sahibinin kiracı hakkında şikayetçi olma hakkı bulunuyor. Ev sahibi kiracıya teslim etmiş olduğu evi aynı şekilde teslim almak istiyor ve yasalar da buna hak veriyor.
Kiracı eğer evde ev sahibinden habersiz gerekmeyen bir tadilat yapmış ise ev sahibi mahkemeye başvurup hakkını arayabilir. Bu durumda kiracıdan evi eski haline getirmesi istenebilir. Ancak bu evin eski haline getirilmesi durumu hakkında kafa karıştırıcı mahkeme kararları bulunuyor. Mahkemeler kiracının evi hemen teslim etmediğini ileri sürerek kiracının evden çıkacağı zamanı bekleme yönünde karar alabiliyorlar.