Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın hazırladığı "Karayolu Taşıma Yönetmeliği'ndeki Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'mde yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bazı hükümlerin bugün bazılarının da 2 ay sonra yürürlüğe gireceği ifade edildi.
Konu ile ilgili Bakan Uraloğlu, yazılı açıklama yaptı. Yapılan açıklamada atılan adımlara ilişkin bilgilendirme yapıldı.
"KATKI SUNACAĞIZ"
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karayolu Taşıma Yönetmeliği'ndeki düzenlemeyle motokuryelerin ilk defa kayıt altına alınacağını belirterek, "Sektörde yetkin ve eğitimli kuryeler ile hizmet kalitesinin artırılmasına katkı sunacağız." ifadesini kullandı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan "Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlandı.
YAZILI AÇIKLAMA YAPILDI
Yönetmelikle kurye işletmeciliğinden taşımacılıktaki yetki belgelerine, kadın şoför istihdam şartlarından servis taşımacılığına kadar çeşitli konularda düzenlemeler yapıldı. Yönetmeliğin bazı hükümleri bugünden itibaren, bazıları da 2 ay sonra yürürlüğe girecek. Bakan Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, atılan adımlara ilişkin bilgi verdi.
Yönetmelikle özellikle motokuryelere ilişkin düzenlemeler yapıldığını belirten Uraloğlu, "Motokuryeler ilk defa kayıt altına alınıyor. Sektörde yetkin ve eğitimli kuryeler ile hizmet kalitesinin artırılmasına katkı sunacağız." değerlendirmesinde bulundu.
Uraloğlu, motokuryelere "P1 yetki belgesi" alma zorunluluğu getirildiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"En fazla 3 taşıtla faaliyet gösterecek motokuryelere yetki belgesi ücretinde yüzde 85 indirim uygulanacak. İlk 6 ay içinde yetki belgesi alacak motokuryeler yüzde 95 indirimden faydalanabilecek. Ayrıca, kuryeler yetki belgelerini yüzde 5'e varan indirimle e-Devlet portalından da alabilecekler."
"KURYE FAALİYET BELGESİ ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ"
Yetki belgesine ilave edilecek taşıtlara ilişkin şartların da belirlendiğini vurgulayan Uraloğlu, "Yönetmelikle motokuryelerin uzun süreli veya finansal kiralamalı taşıtları da kullanmalarına ve kurye işletmecilerinin ilk 6 ay içinde yetki belgelerine kaydedecekleri 15 yaşına kadar olan taşıtların kullanılmasına da imkan sağlanıyor. Kurye işletmeciliğinde şoförler dışında teslimatı yapan kuryeler için 'Kurye Faaliyet Belgesi' alma zorunluluğu getirildi. Kurye işletmecilerinin, mesleki yeterlilik belgelerini (SRC-Motokurye SRC–Kurye Faaliyet Belgesi) bir yıl içinde alınmasına olanak sağlandı." ifadelerini kullandı.
Öte yandan Bakan Uraloğlu, yaptığı açıklamasında taşıma süresi taahhüdünde bulunulmasının yasaklandığını aktardı. Firmalara istihdam ettikleri her kuryeyi bakanlığa bildirme zorunluluğuna dikkat çekildi.