81 yaşında hayatını kaybeden Pınar Kür'ün bir süredir hastanede tedavi gördüğü biliniyordu. Kadın sorununu pek çok eserinde işleyen başarılı yazar, bugün hayatını kaybetti.
Türk edebiyatının önemli isimlerinden olan yazar, çevirmen ve akademisyen Pınar Kür, 1945 yılında Bursa'da dünyaya geldi. Eğitimini ABD'de Queens Collage ve Boğaziçi Üniversitesi'nde tamamlayan başarılı yazar eserlerinde kadınların sorununu ele aldı.
Ankara'da 1971-1973 yıllarında Devlet Tiyatrolarında dramaturg olarak çalışan Kür, yazar oyuncu olarak tiyatroyla uğraştı, ardından hikaye yazdı. İlk öyküleri 1971'de Dost dergisinde yayımlanan yazarın, Cumhuriyet, Yazko Edebiyat, Hürriyet Gösteri ve Milliyet Sanat dergisinde yazı ve öyküleri yer aldı.
ÖĞRETİM ÜYELİĞİ YAPTI
Akademik kariyerine İstanbul Üniversitesi Yabancı Diller Okulunda İngilizce okutmanı olarak başlayan Kür, daha sonra İstanbul Bilgi Üniversitesinde Medya ve İletişim Sistemleri Bölümü'nde öğretim üyeliği yaptı.
Pınar Kür, 1979'da yayımlanan "Yarın Yarın" adlı romanıyla dikkati çekti. Edebiyatta güçlü kadın temalarıyla tanınan yazar, "Akışı Olmayan Sular" eseriyle 1984'te "Sait Faik Hikaye Armağanı"na değer görüldü.
Ankara Öykü Günleri kapsamında 2013'te "Onur Ödülü"ne layık görülen Kür'ün özel arşivi, Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfında bulunuyor.
Yazar Kür'ün, oyuncu Can Kolukısa ile evliliğinden Emrah Kolukısa dünyaya geldi.
Öte yandan başarılı yazar, 2008 yılında NTV'de takip edilen Haydi Gel Bizimle Ol programında da yer almıştı. 82 yaşında hayatını kaybeden Kür'ün 1984 yılında aldığı Sait Faik Hikaye Armağanı Ödülü bulunuyor.
PINAR KÜR ESERLERİ NELER?
Pınar Kür'ün eserlerinden bazıları ve çevirileri şunlar:
"Eserleri 'Yarın Yarın', 'Küçük Oyuncu', 'Asılacak Kadın', 'Bitmeyen Aşk', 'Bir Cinayet Romanı', 'Sonuncu Sonbahar', 'Cinayet Fakültesi', 'Sadık Bey', 'Bir Deli Ağaç', 'Hayalet Hikayeleri', 'Aşkın Sonu Cinayettir', çevirileri 'Theo'ya Mektuplar', 'Vişnenin Cinsiyeti', 'Bağla Şu İşi', 'Aç Sınıfın Laneti', 'Ademden Önce', 'Tutku', 'Yabancı Kucak', 'Geniş Geniş Bir Deniz', 'Dalda Duran Kuşlar', 'Günaydın Geceyarısı', 'Karanlıkta Yolculuk', 'Dörtlü', 'Karanlıkta Kahkaha', 'Şaklaban', 'Ailenin Laneti', 'Yunus İnsanlar', 'Doğmamış Çocuğa Mektup', 'Durulmayan Bir Kafa"