Gayrimenkullerin satışı durumunda tapudan resmi işlem yapılarak bu satışın tescil edilmesi gerekiyor. Yapılacak olan bu tescil ile satış işlemi tamamlanıyor. Tapuda satış işlemi yapılırken bazı ödemelerin yapılması da gerekmektedir. Bunların başında da tapu harcı geliyor. Tapu harcı hakkında ayrıntılı bilgiler araştırılıyor.
TAPU HARCI NASIL HESAPLANIR?
Tapu harcının hesaplanmasında esas alınan tutar tapuya gayrimenkulün satış bedeli olarak bildirilen tutardır. Bu tutar üzerinden yapılan hesaplama ile tapu harcı belirlenmektedir. Bir gayrimenkul satışında tapu harcı satış bedelinin yüzde 4’üne karşılık gelmektedir. Tapuya beyan edilen satış bedeli üzerinden yüzde 4 hesaplanarak tapu harcı net bir şekilde ortaya çıkar.
TAPU HARCINI KİM ÖDER?
Tapu harcı ile ilgili olarak yapılacak olan ödemenin tarafının kim olacağı esasında devlet tarafından pek de önemli değildir. Bundan dolayı çok keskin bir kural uygulanmamaktadır. Tapu harcı yasalara göre alıcı ve satıcı arasında eşit paylarda ödenmelidir. Bu da yüzde 2’lik paylar şeklinde ödenebilir. Ancak alıcı ve satıcı anlaşma sağlar ise tapu harcını sadece bir taraf da ödeyebilir. Bu konuda inisiyatif vatandaşa bırakılmıştır.
ÖDENMEZSE TAPU İŞLEMİ YAPILMAZ
Tapu müdürlüklerinde randevulu sistem uygulanmaktadır. Bir tapu devri yapılmak istendiğinde detayları iletilerek tapu müdürlüğünden randevu alınır. Bu işlem sırasında tapu harcı da hesaplanarak vatandaşlara iletilir. Belirlenen saatte alıcı ve satıcının tapu müdürlüğünde olması istenir. Bu randevudan önce ise tapu harcı ödemesi yapılmış olmalıdır. Tapu harcı ödenmez ise tapunun satışına dair herhangi bir işlem yapılamaz.