E-ticaret Sitesi Açanlar ve Kullananlar Dikkat!

YAYINLAMA: 11 Kasım 2023 / 11.45 | GÜNCELLEME: 30 Kasım 2023 / 21.08

İçinde bulunduğumuz çağa yeni bir isim verecek olsak aklıma gelen ilk isim internet çağı olurdu. Nitekim internet sayesinde insanların bilgiye ulaşımı inanılmaz derecede hızlanmış ve kolaylaşmış, bu bilgi dolaşımı insanoğlunun yaşamını yeniden şekillendirmiştir. Bilişim dünyasının ve teknolojinin bu denli hızlı yol alabilmesinin ana unsuru da yine internettir. İnternet sadece bilgi kaynağı olarak kalmamış ve hızlı bir şekilde toplumsal alışkanlıklarımızı da değiştirmeye başlamıştır.

Bunlardan biri olan alışveriş alışkanlığımız da fiziki ortamdan elektronik ortama kaymakta, tüketicilerin bu eğilimi satıcıların hızla e-ticarete yönelmelerine sebebiyet vermektedir. Bugün baktığımızda, bir iki kalem üretim yapan üreticilerin ve al-sat yapmayı düşünen yeni girişimcilerin dahi hemen e-ticaret üzerinden faaliyete geçtiklerini hepimiz görmekteyiz.

Ancak bu hızlı geçiş sırasında e-ticarete yönelen birçok şahıs ve şirketin, e-ticaretin kurallarına göre oynamadığı ve hukuk kurallarını göz ardı ettiği görülmektedir. Oysa bir e-ticaret sitesi başta 6563 Sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun, 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Kanun, 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve bu Kanunların alt mevzuatları olmak üzere birçok yasal mevzuatın gereklerine uygun hareket etmelidir. Mevcut yükümlülüklere aykırı hareket edilmesi sebebi başta Ticaret Bakanlığı olmak üzere kamu otoritelerinin idari yaptırımları ve özel hukuk davaları ile karşı karşıya kalınmaktadır.

Örneğin, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Kanun’a aykırı hareketle aydınlatma metnine site üzerinde yer verilmemesi veya hukuka aykırı şekilde veri işlenmesi, 6563 sayılı Kanuna aykırı şekilde site içerisindeki teknik adımların gösterilmemesi veya 6502 Sayılı Kanuna aykırı şekilde alışveriş tamamlanmadan hemen önce tüketiciye ön bilgilendirmede bulunulmaması e-ticaret sitelerine yaptırım uygulanmasına ve idari para cezalarına hükmedilmesine neden olmaktadır. Bazen verilen ceza miktarı o internet sitesinin yıllık kârından bile fazla olabilmekte ve elde edilen tüm kazançların kaybolmasına sebebiyet verebilmektedir.

Bu idari yaptırımlara karşı yaptırımın kaynağına göre Sulh Ceza Hâkimliklerine itiraz edilebilir veya İdare Mahkemelerinde dava açılabilir ancak önemli olan e-ticaret sitesinin hukuki dizaynını baştan doğru şekilde yapmaktır. Bu kapsamda özellikle, e-ticaret sitesinde işlem rehberi, iletişim, kvkk (veri güvenliği) sayfalarının mevzuata uygun şekilde düzenlenmesi, ön bilgilendirmenin ve başta mesafeli satış sözleşmesi olmak üzere tüketici sözleşmelerinin doğru şekilde kullanıcılara sunulması son derece önemlidir.

Av. Serhat GÜVEN ([email protected])

Haberankara.com Özel İçerik

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *