yazar
Siyaset Bilimci Yazar
Tüm Yazıları
google news

Partiler İçin Bazı İlçeler Çantada Keklik Mi?

YAYINLAMA: 21 Şubat 2024 / 12.32 | GÜNCELLEME: 01 Mayıs 2024 / 09.56

Merhaba değerli okurlar;

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Başkent Ankara’da da çoğu partinin kalesi diye adlandırılan ilçeler bulunmakta. Bu ilçeler on yıllardır proje üretme anlamında tartışmaya açık konumda olsa da aldığı oy oranları tartışmaya mahal vermeyecek şekilde yüksek olmaya devam ediyor.

Hangi parti olursa olsun her seçimde kale diye tabir edilen ilçelerine nispeten daha az yatırım yapıyor ve profili çok da yüksek aday çıkartmıyor. Aslına bakarsanız seçmene yapılmış bir hakarettir bu bence… Ama gelin görün ki çoğu seçmen, ‘’Aman karşı taraf kazanmasın gerekirse kutu kola bile aday olsa ona oy veririm” düşüncesinde. Fakat bu düşünce hiçbir şekilde rekabeti getiremediği gibi ideolojik düşünmeyen seçmeni de hizmetten mahrum bırakıyor.

Örneğin Çankaya Belediyesi… Adeta CHP’nin tüm Türkiye’ye baktığımız zaman en çok oy topladığı birkaç belediyeden biri. Fakat son yıllarda CHP seçmeni de Çankaya’da hizmetin olmadığını görüyor. Örnek vermek gerekirse kışın kar yağdığında ara sokaklarda araçlar hareket edemiyor, çöpler zamanında toplanmıyor ve altyapı hala tamamlanabilmiş değil. Bu gibi sorunlar birçok Çankayalıyı rahatsız etse de sonuç ne yazık ki değişmiyor. CHP de öyle düşünüyor olacak ki 1992 doğumlu genç bir avukatı Türkiye’nin en yüksek bütçeli ilçe belediyesine belediye başkan adayı olarak gösterdi. Zaten liyakatli olup olmadığını tartışabilmek bir yana dursun adeta seçmeni çantada keklik görmenin acı gerçeğini bir kez daha yaşamış olacağız. Çankaya’da yine altyapı sorunları olacak, çöpler yine alınmayacak, kar yağdığında yine kaos hâkim olacak ve ne yazık ki Çankaya yine rekor bir oyla CHP’ye gidecek. Yanlış anlaşılmak istemem CHP değil başka bir partide aynı şekilde davransa tepki yine aynı şekilde olacak!!!

Liyakatli adayların hakkımız olduğunu düşünerek bu cümleleri kuruyorum.

Altındağ’da da durum aynı yine on yıllardır hep rekor oyla kazanan AK Parti Ankara’nın kalbi olan bu ilçeye sadece inşaat ekonomisini getirdi. Takdir edersiniz ki bu ekonomi modeli halka yararlı olamayacaktı.

Ankara’nın kalbi derken bunu gelişigüzel söylemiyoruz elbette… Hacı Bayram Veli'den Hamamönü‘ne Tacettin Dergâhı'ndan Ankara Kalesi'ne en eski semt olan Ulus'tan Gençlik Parkı’na bir çok kültürel mekanı bünyesinde barındıran bu ilçe ne yazık ki arzu edilen hizmeti alamıyor.

Aslında Türkiye’deki ticaretin çok büyük bir payını içinde barındıran Siteler semti de Altındağ’da ama yaklaşık 60 70 yıl önce yapılmış binaları olan siteler semti artık dönüşme ihtiyaç duymaktadır. Gerek yurt içi gerek yurt dışından alışverişe gelen yerli ve yabancı tüccarlar eskimiş, hatta çürümüş binaları gördüklerinde hayal kırıklığına uğruyor. Bu binalar o kadar eski ki güçlendirme çalışmalarının bile yapılabilmesi mümkün değil artık. Tüm bunlara rağmen Türkiye’deki birçok ticaret merkezinden çok daha yüksek kiralar ödendiğini de biliyoruz. Seçmenin çantada keklik görülmesi maalesef Altındağ’da yatırımı getirmiyor ve Altındağ halkı yine aynı hassasiyetle boynunu büküp yine AK Parti’ye oy veriyor. Aslına bakarsanız bu seçimde bir şeylerin değişmesi gerektiğini düşünüyordum fakat ülkede saman alevi gibi olan güçlü muhalif görünümlü partiler kendi iç meseleleriyle uğraşmaktan muhalefet yapamadılar. Bu durum yine iki kutuplu bir siyasi tabloyu önümüze getirdi.

Pursaklar‘da ise durum çok daha farklı… Henüz yeni olan bu ilçemiz çok hızlı gelişti ve bir çok yatırıma şahitlik ettik. Sadece rant ekonomisi değil halkın da yararlanabileceği birçok hizmeti gördük. Bugün Pursaklar‘da öğrencilerin de yaşlılarında  yararlanabileceği günlük hayatla ilgili de bir çok hizmetin olduğunu biliyoruz. Pursaklar‘ın genç belediye başkanı ilçesi ile yakından ilgileniyor buna bizzat şahitlik ettik. Elbette ideolojik anlamda %70‘lerin üzerinde AK Parti seçmenine hitap edilse de aynı oranlara yakın memnuniyetin olduğunda biliyoruz. Geçenlerde AK Partili bir emlakçı kardeşimizin belediye başkanını eleştirdiğini gördüğümde çok şaşırmıştım. Eleştirmesinin nedeni çok kat vermemesiydi. Çok şaşırdım ve memnuniyet duydum bir belediye başkanının dikey mimari onaylamaması her gün karşılaşabileceğimiz bir durum değildi. Kendisini tebrik ediyorum… Pursaklar Belediyesi önümüzdeki yıllarda da AK Partili belediyeler açısından örnek gösterilmesi gereken belediyelerden bir tanesidir.

Seçmenin çantada keklik görülmesi halka yapılmış en büyük hakarettir bence… Hangi partiden olursak olalım hangi ideolojiden olursak olalım önceliğimizin hizmet olduğunu unutmamamız gerekir. Eğer ideolojik karmaşası içinde yaşayacaksak kimsenin bundan olumlu bir sonuç alamayacağını da bilmesi gerekir. Sonuçta belli ölçüde bir alanda hep birlikte yaşıyoruz ve derdimiz daha kaliteli bir yaşam sürebilmek bunun da yolu ideolojilerimizden kurtulup gerçekten hizmet eden adaya oy vermek…

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *