google news

Dibe Vurmak

YAYINLAMA: 27 Şubat 2024 / 10.43 | GÜNCELLEME: 08 Nisan 2024 / 17.02

*dibe vurmak; en kötü duruma düşmek.

Türk dili kurumu böyle tanımlıyor gündelik hayatta sık sık kullandığımız bu deyimi. Anlamına baktığımızda kötü bir durumu yansıtıyor gibi duruyor bu deyim. Ancak bakış açısına göre değişen durumlar gibi bu deyimin de anlamı değişiyor.

Kötüye giden bir durumun sonuysa, daha kötüsü olmayacaksa yani dibe vurduysak bu aslında iyi bir durum olabilir. Derin bir suda yüzerken dibe vurduysak bu iyidir çünkü o noktadan sonra yükselmeye başlayabiliriz. Yaptığımız bir ticarette eğer dibe vurduysak, daha kötüsü olmayacağı anlamına gelir ve o nokta bir dönüm noktası olur.

Dibe vurmak iyidir, en azından kötüye giden bir durumun sona erdiğini artık daha kötüsünün olmayacağını ve o noktadan itibaren iyiye doğru bir gidişat için arayışlara girmemiz gerektiğini bize öğretir. Bundan daha kötüsü ne olabilir ki deriz ve daha cesurca daha azimli belki daha heyecanlı çabalarız. 

Dibe vurmak öğreticidir de bir kere dibe vurduysak buradan ders çıkarabiliriz en azından dibe nasıl vurulduğunu öğrenmiş oluruz. Mesela faizin sebep enflasyonun sonuç olmadığını öğrenebiliriz. İlime, bilime önem vermeyip dibe vurduysak eğer ilimle gidilmeyen yolun sonunun karanlık olduğunu öğrenmiş oluruz. Halka rağmen siyaset yapıp sonucunda dibe vurduysak eğer halka rağmen siyaset yapılamayacağını öğrenmiş oluruz. Velhasıl dibe vurmak yalancı ümitleri bitirir ve gerçekle yüzleşmemize olanak sağlar. Nasıl gecenin en karanlık anı şafağa en yakın anıysa kötüden iyiye gidişatın başladığı noktada dibe vurduğumuz noktadır.

Peki biz bugün ülke olarak dibe vurduk mu? Eğitimden sosyal hayata ekonomiden siyasete sanattan spora aklınıza gelebilecek ne kadar alan varsa biz o alanlarda dibe vurduk mu ? Eğer dibe vurduysak dibe vurduğumuz alanlar varsa şanslıyız, kötü gidişat bitmiştir en azından kötünün, vasatlığın sonunu görmüşüzdür. Dibe vurmak acı verir, canımızı yakar bizi çaresiz hissettirir ancak nerede olduğumuzu anlamamıza yardımcı olur hasar tespiti yapabiliriz.

Eğer dibe vurmadıysak  kötünün, vasatlığın iktidar olduğu, kötülüğün kol gezdiği bu dönemde hala dibi göremediysek, bizi zor hem de çok daha zor günler bizi bekliyor demektir. Kötülüğün bitmediği  bir durumda ne iyilik anlamında yapılanlar sonuca ulaşır ne de iyi işler yapmaya çalışanların gayret edecek gücü kalır. Umarım en kısa zamanda dibe vururuz kötülük anlamında göreceğimiz ne varsa görürüz ve bu kötü gidişat son bulur. Ve dibe vurduğumuz noktadan itibaren iyiye güzele doğru yol almaya başlayabiliriz, en azından bunların olabileceğine dair umutlarımız olur.

Siyaset Bilimci Yazar | Erhan ÇELİK

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *