ANASAYFA Kültür-sanat ATO'da Topraktan Fincana Türk Kahvesi Geleneği

ATO'da Topraktan Fincana Türk Kahvesi Geleneği

ATO, 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü kapsamında Topraktan Fincana Türk Kahvesi Geleneği - 500 Yıllık Hikâye etkinliğine ev sahipliği yaptı.
yazar
Azra KOÇAK
İnternet Haber Editörü
ATO'da Topraktan Fincana Türk Kahvesi Geleneği

Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü nedeniyle gerçekleştirdiği “Topraktan Fincana Türk Kahvesi Geleneği - 500 Yıllık Hikaye” etkinliği, ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, ATO Meclis Başkanı Mustafa Deryal ile Ankara’daki Büyükelçilik ve kahve firmaları temsilcilerinin katılımıyla yapıldı. 

Etlinliğe ATO Meclis Divan Kâtibi Ayşe Nilay Çelik, kahve tarımı yapılan ülkelerden Kenya Büyükelçiliği Müsteşarı Esther Njoroge, Guetemala Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Stephanie Garcia Hernandez de Elbay, El Salvador Ekonomik İlişkiler Müsteşarı Jessica Cornejo de Blanco ile ATO Meclis ve Komite Üyeleri de katıldı.

TOPRAKTAN FİNCANA TÜRK KAHVESİ GELENEĞİ” ETKİNLİĞİ ATO’DA YAPILDI

Ankara Ticaret Odası’nın 60 No’lu Restoran, Lokanta, Kafe Hizmetleri Meslek Komitesi’nin organizasyonuyla ATO Meclis Salonu’nda gerçekleştirdiği programda konuşan ATO Başkanı Gürsel Baran, Türk kültüründe önemli yeri olan ve birçok duygu ve anlamı barındıran Türk kahvesi ile dünyada farkındalık oluşturmanın önemli olduğunun altını çizdi. ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu’nun (UNESCO) 5 Aralık 2013 tarihinde “Türk Kahve Kültürü ve Geleneği”ni “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi”ne aldığını ve o günden bu yana her yıl 5 Aralık gününün "Dünya Türk Kahvesi Günü" olarak kutlandığını hatırlattı. ATO Başkanı Baran, “Türk kültüründe önemli bir yeri olan Türk kahvesi ile dünyada farkındalık oluşturup, ticaretini artırmayı hedefliyoruz” ifadelerine yer verdi.

“DÜNYADA PETROLDEN SONRA EN ÇOK TİCARETİ YAPILAN ÜRÜN KAHVE”

Kahvenin, her ülkede üretilmeyen ancak hemen her ülkede tüketilen bir ürün olduğunu kaydeden ATO Başkanı Baran, Türkiye’de henüz kahve üretimi olmadığını ancak bu konuda yapılan girişimleri sevindirici bulduklarını söyledi. Baran, konuşmasında, “5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü” ve “5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü”nü de kutladı. 

Kahvenin üretiminden paketlenmesine, demleme makinesine kadar uzanan devasa bir ekonomi oluşturduğunu kaydeden Baran, “Kahvenin petrolden sonra dünyada en fazla ticareti yapılan ikinci ürün olduğu belirtiliyor. Dünyanın ortak içecek kültürleri arasında ilk sırada bulunan kahve, global ölçekte 460 milyar doları bulan bir pazar oluşturuyor. Kahve ticareti, kavrulmamış yeşil çekirdekler halinde 60 kiloluk çuvallarla yapılıyor. 2021-22 döneminde 167 milyon çuval kahve üretimi yapıldığı tahmin ediliyor.

Başka bir deyişle, geçen yıl dünya genelinde yaklaşık 10 milyon ton kahve üretilmiş. Ülkemizin 2022 yılında yaptığı kahve ithalatı 375 milyon dolar, bu büyük bir rakam. Bu nedenle Türkiye’de kahve üretimine yönelik çalışmaları önemli buluyoruz. Hem kahve kültürünün devamlılığı hem de kahve ekonomisinin gelişimiyle ilgili ATO olarak adım atmaya hazırız” diye konuştu. 

Ayrıca etkinlikte, Kahveci Müco Kurucusu Mücahit Çelebi de “Tarihten Bugüne Türk Kahvesi ve Geleneği”, Gül Kahve 4.Kuşak İşletmecisi Ahmet Hamdi İncegül “Ankara’da 135 yıllık bir Kahvecinin Hikâyesi”, Coffee Project Kurucu Ortağı Mert Tüzün “Kahvenin Tatlarını Algılamak ve Koku Duyusu” başlıklı sunum gerçekleştirdi. Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği program ise devam ediyor. 

Haberankara.com 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Gençlerbirliği kupada 4 golle turladı

Gençlerbirliği kupada 4 golle turladı