ANASAYFA Kültür-sanat Müslüm Gürses kimdir ? Müslüm Gürses vefatının 11. yılında anılıyor

Müslüm Gürses kimdir ? Müslüm Gürses vefatının 11. yılında anılıyor

Yakın döneme damga vuran Türk arabesk ve halk müziği sanatçısı Müslüm Gürses vefat yıl dönümünde sevenleri tarafından anılıyor. Vefat yıl dönümünden dolayı gündem olan Müslüm Gürses'in hayatı merak oldu.
yazar
Cengiz Ortataş
Haber Editörü
Müslüm Gürses kimdir ? Müslüm Gürses vefatının 11. yılında anılıyor

2013 yılında 59 yaşında hayata gözleri yuman ünlü sanatçı Müslüm Gürses vefat yıl dönümü olan 3 Mart'ta sevenleri tarafından anılıyor.

Halen dillerden düşmeyen bir çok şarkıyı seslendiren ve Türk arabesk müziğinde “Baba” lakabı ile anılan Müslüm Gürses 3 Mart 2013 yılında İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmişti.

Ölümü ile büyük bir hüzne boğulan Gürses'in sevenleri aradan geçen yıllara rağmen kendisini anmaya ve müziklerini dinlemeye devam ediyor. Asıl soyadı Akbaş olan Müslüm Gürses'in  2018 yılında hayatını anlatan “Müslüm” adlı bir sinema filmi vizyona girmişti.

MÜSLÜM GÜRSES KİMDİR?

7 Mayıs 1953'de Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesi'nin Fıstıközü köyünde kerpiç bir evde dünyaya geldi. Müslüm Gürses, şarkıcılığa 1965 yılında, küçük yaşta Adana'da bir çay bahçesinde şarkılar söyleyerek başladı, aynı zamanda Halkevine de gitti. Terzi çıraklığı ve kunduracılık yaptı, o yıllarda bir gazinoda sahneye çıktı.

Ayrıca ilkokuldan mezun olduktan sonra 14 yaşındayken, 1967 yılında Adana Aile Çay Bahçesi’nde düzenlenen yarışmaya katıldı ve birinci oldu.

1967 yılından itibaren TRT-Adana-Çukurova Radyosunda da her hafta Cumartesi günü canlı olarak türküler söyledi. 1968 yılından itibaren piyasaya ilk 45'likleri çıkarmaya başladı. İlk plağı 1968 tarihli "Emmioğlu/Ovada Taşa Basma" plağıdır ve Ömür Plak , Adana basımıdır. Ömür Plak ile toplam 4 adet 45'lik yaptı.

İstanbul'a gelen Gürses, Selahattin Sarıkaya'nın sahibi olduğu Sarıkaya Plak ile 2 adet 45'lik plak doldurdu: "Giyin Kusan Selvi Boylum/Hayatımı Sen Mahvettin" ile "Gitme Gel Gel/Haram Aşk".

Daha sonra 1969 yılında yine İstanbul'da Palandöken firması ile çıkış parçası olan "Sevda Yüklü Kervanlar"ı içeren "Sevda Yüklü Kervanlar/Vurma Güzel Vurma" isimli 45'lik Plağı çıktı. Bu plak tam 300.000 adet satarak rekor kırmıştır.

Gürses, bu plaktan sonra askerliğini yaptı, tekrar İstanbul'a gelerek aynı firmada plaklarını çıkarmaya devam etti. Palandöken firması ile tam 13, sonra Bestefon firması ile tam 4, daha sonra Hülya Plak ile tam 15 ve nihayet Çın Çın Plak ile tam 2 adet 45'lik plak doldurdu.

Mungan’ın sözlerini yazdığı, David Bowie’den Garbage’a, Leonard Cohen’den Jane Birkin’e birçok yabancı müzisyenin bestesini yaptığı şarkıları seslendirdi. Sonra 2009 yılında yine ayni firmadan çarpıcı bir albüm "Sandık" ile Müslüm Gürses sahnelere geri döndü.2010 yılında Kasım ayında yeniden Pasaj Müzik ile "Yalan Dünya" isimli bir albüme imza atmıştır.

Gürses, 3 Mart 2013'te, yaklaşık dört aydır tedavi görmekte olduğu İstanbul Memorial Hastanesinde hayatını kaybetti. 4 Mart 2013 günü Teşvikiye Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yarışacak adaylar resmen ilan edildi

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yarışacak adaylar resmen ilan edildi