Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3. Uluslararası Yeditepe Bienali'ne katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Klasik Türk Sanatları Vakfı ve Fatih Belediyemizin işbirliğiyle tertip edilen 3. Yeditepe Bienali açılış töreni vesilesiyle sizlerle bir araya gelmenin memnuniyeti içerisinde olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kültür, tarih ve medeniyetimizin şahikalarından İstanbul'umuzda böylesine önemli bir programın yapılmasını son derece kıymetli buluyorum. Türkiye'nin yanı sıra farklı kıtalardan, farklı ülkelerden, farklı şehirlerden bienalimizi teşrif eden sanatçılarımızın her birine hoş geldiniz diyorum. Geleneksel sanatlarımızı tüm zarafetiyle, derinliğiyle, olanca birikimiyle bugünlere taşıyan 3. Yeditepe Bienali'nin düzenlenmesinde emeği geçen tüm kardeşlerime kalpten teşekkür ediyorum" dedi.
15 ÜLKEDEN 263 SANATÇININ 215 ESERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK
Artık geleneksel hale gelen Yeditepe Bienali'nin iki ay boyunca 15 ülkeden 263 sanatçının 215 eserine ev sahipliği yapacağını duyuran Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Filistin, İspanya, Endonezya, İran, Irak, Suriye, Pakistan, Rusya, Fransa, Hollanda, Belçika, Özbekistan, Japonya ve Çin'den sanata gönül vermiş usta isimlerin eserleri üç farklı lokasyonda bir araya gelecek. Her biri kendine özgü motifler ve izler taşıyan bu eserler Yedikule Hisarı, Nuruosmaniye Camii Mahzeni ve Sirkeci Garı Ambarları'nda milletimizle buluşacak. Böylelikle kültür ve sanatın evrensel birikimi yerel üslup ve özellikleriyle birlikte İstanbul'da sergilenecek.
Üç kıtanın kalbi, yaza doğru yol aldığımız bu bahar günlerinde farklı ülkelerden gelen eserlerle birlikte daha da renklenecek, inşallah daha da canlanacak. 3. Yeditepe Bienali'nin ülkemiz ve kültür sanat camiamız için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Birbirinden kıymetli eserleriyle bienale katkı veren tüm sanatçılarımıza, programı organize eden her bir kardeşime şükranlarımı sunuyorum" ifadelerini kullandı.
ECDADIN EMANETLERİNİN İZİNİ SÜREREK TARİHİ VE KÜLTÜREL MİRASIMIZI İHYA ETTİK
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yeditepe Bienali'ni Türkiye'nin kültürel birikimini evrensel bir sahneye taşıyan kıymetli bir platform olarak gördüklerini belirtti. Buradaki eserlerin hal dili, dünyaya 'Bizim de söyleyecek sözlerimiz var', 'Yüksek bir estetik anlayışımız', 'İnsanlığın hazinesine katacak eşsiz mücevherlerimiz var' dediğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hat, tezhip, ebru, minyatür gibi kadim sanatlarımız bu bienal vesilesiyle ülkemizin marka değerine küresel çapta önemli bir katkı sağlıyor. Kültürel diplomasimize dinamizm kazandırıyor. Bugün Türkiye denince zihinlerde sadece siyasi sınırlarımız canlanmıyor. Bunun da ötesinde geniş bir gönül ve kültür coğrafyası akıllara geliyor. Resmi kurumlarımız, vakıflarımız, derneklerimiz ve daha niceleri gönül coğrafyamızdaki dost ve kardeşlerimizle olan muhabbetimizi günden güne pekiştiriyor.
Dilimizin, kültürümüzün, mefkuremizin, geleneksel sanatlarımızın, kısacası medeniyet değerlerimizin oturduğu zemin bu faaliyetler eliyle günbegün tahkim ediliyor. Biz de on yıllardır geri plana itilen ve ihmal edilen bu çalışmalara, göreve geldiğimiz ilk günden itibaren güçlü destekler sağladık. Balkanlar'dan Afrika'ya, Asya'dan Avrupa'ya, Hicaz'dan Kafkasya'ya hayata geçirdiğimiz birçok proje ve programla köklerimize sıkı sıkıya sahip çıkmaya özen gösterdik. Gönül coğrafyamızdaki kardeşlerimizle aramızda yeni köprüler kurduk. Ecdadın emanetlerinin izini sürerek tarihi ve kültürel mirasımızı ihya ettik" şeklinde konuştu.
ASLİ KİMLİĞİMİZİ KORUYARAK İSTİKBALİMİZİ İNŞA ETMEYE ÇALIŞIYORUZ
Eğitimden siyasete, kültür ve sanattan mimariye kadar her alanda maziden atiye uzanan sağlam köprüler kurmaya gayret ettiklerini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, millete, değerlere, inancına, tarihine, kültürüne husumet besleyen tüm yaklaşımları elimizin tersiyle ittiklerini bildirdi. Neoliberal kültürün dayattığı hayat tarzlarının dünyayı adeta istila ettiği bir dönemde asli kimliğimizi koruyarak istikbalimizi inşa etmeye çalıştığını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Her geçen gün kendimizi yeniden keşfediyor, medeniyetimizin kültür ve sanat mirasını yeniden gün ışığına çıkartıyor, bunları yeni nesillere aktarmanın samimi mücadelesini veriyoruz. Yeditepe Bienali'ni işte bu açıdan da fevkalade kıymetli bulduğumu bir kez daha ifade etmek istiyorum" dedi.
ÖZGÜRLÜKLERİMİZİ KİMSE BU MİLLETİN ELİNDEN ALAMAZ
Sözlerini tamamlamadan önce şu hususu da vurgulamak durumunda olduğunu açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Geçtiğimiz haftalarda ana muhalefet partisinin de kışkırtmasıyla mahalle baskısını mumla aratan bir faşist dalgaya şahitlik ettik. Sanat dünyamızı ve sosyal medya fenomenlerini hedef alan zorbalıklar tahammül sınırlarını aşan korkunç boyutlara ulaştı. Yıllardır özgürlükten bahsedenler, sırf kendilerine destek vermedi diye sanatçılarımızı, sporcularımızı ve gençlerimizi adeta linç ettiler. Öyle ki bu dayatmalardan bunalan birçok isim sosyal medya hesabını kapatmak zorunda kaldı. Sanatçıları fişlediler, sporcuları fişlediler, yerli ve milli markaları fişlediler. Boykot bahanesiyle ülkenin ekonomisine zarar vermeye çalıştılar. Ecdadın emaneti tarihi camilerimize edepsizlik ettiler. Bu ülkede 1940'larda nasıl bir korku ikliminin hüküm sürdüğünü bizlere birkaç hafta içinde örnekleriyle tekrar hatırlattılar. Kültür sanat erbabımız başta olmak üzere milletime şunu tekrar söylüyorum. Uğruna ağır bedeller ödediğimiz özgürlüklerimizi kimse bu milletin elinden alamaz" şeklinde konuştu.
TEK PARTİ FAŞİZMİ TARİHE KARIŞTI
Sanatçıların, sporcuların ve gençlerin özellikle müsterih olmasını isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ana muhalefetin hortlatmaya çalıştığı tek parti faşizmi tarihe karıştırdıklarını söyledi. Eski Türkiye'nin kötü bir hatırası olarak da hep öyle kalacağını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, darbenin, cuntanın, yasakların ve baskıların egemen olduğu o karanlık günleri geri getirmeye kimsenin gücünün yetmeyeceğini bildirdi.