Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu tarafından 2023-2024 Türkiye Raporu’nu oylayarak kabul edildi. Bu raporda demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü alanında Türkiye’ye yönelik sert eleştiriler yer aldı. Toplam 27 sayfa olan rapor 367 parlamenterin lehte oyu ile kabul edildi. Bu rapora sadece 74 parlamenter aleyhte oy verdi ve 188 parlamenter de çekimser kaldı.
ASKERİ GÜCÜ TÜRKİYE'YE AB'YE ÜYELİKTE AVANTAJ SAĞLAYACAK GÖRÜŞÜ ELEŞTİRİLDİ
Raporda Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne kabulü konusunda Türk medyasında Türkiye’nin askeri gücü nedeniyle bir avantaj elde edileceği hususunda haberlerin çıktığına dikkat çekilerek bunun asla olmayacağını ve AB’ye üyelik konusunda kestirme yol olmadığı belirtildi.
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI AÇIKLAMA YAPTI
Dışişleri Bakanlığı tarafından yazılı bir açıklama yapılarak bu kabul edilen rapora tepki gösterildi.
Dışişleri Bakanlığı’nın açıklaması şöyle:
"Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu tarafından bugün kabul edilen 2023-2024 Türkiye Raporu, ülkemiz aleyhine çarpıtılmış, ön yargılı ve gerçek dışı iddialar içermektedir. Terör örgütlerine ve Türkiye karşıtlığını varoluş nedeni haline getirmiş bazı çevrelere propaganda zemini sağlayan bir kurumun, ülkemizdeki siyasi dinamikler, dış politikamız ve Sayın Cumhurbaşkanımızın KKTC ziyaretine yönelik mesnetsiz değerlendirmelerini reddediyoruz. Önümüzdeki dönemde, katılım sürecimiz dahil, AB ile ilişkilerimizin karşılıklı yarar temelinde sürdürülmesi için AP’nin üzerine düşeni yapması temel beklentimizdir"
Avrupa Parlamentosu tarafından kabul edilen rapor Türkiye ile AB ilişkileri açısından oldukça büyük bir öneme sahip. Türkiye’nin AB’ye katılım isteği ve bu konuda çok daha yol kat edilmesinin anlaşıldığı bu rapora Dışişleri Bakanlığı tepkisini ortaya koydu. Türkiye ile AB arasında uzun bir süredir bu şekilde bir restleşme olmamıştı.