İklim Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda görüşülmeye devam ediyor

Türkiye'nin ilk iklim kanunu, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye devam ediyor. Kurulda kanun teklifinin 5 maddesi daha kabul edildi.

İklim Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda

ilk 11 maddesi kabul edilen İklim Kanunu Teklifi'nin görüşmelerinde yapılan son oturumda 5 madde daha kabul edildi. Söz konusu kanun teklifi Türkiye'nin ilk iklim kanunu olması nedeniyle büyük önem taşıyor.

KANUN TEKLİFİ ÜZERİNDE GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR!

İklim Değişikliği Başkanlığı, ulusal, sektörel ve tematik raporlar hazırlayacak; teşvik mekanizmaları geliştirecek, Türkiye Yeşil Taksonomisini kuracak. İthal edilen malların gömülü sera gazı emisyonlarını ele almak için Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması kurulabilecek.

İklim Değişikliği Başkanlığınca Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) kurulacak. Karbon Piyasası Kurulu, ulusal tahsisat planını onaylayacak, ETS piyasasında ücretsiz tahsisatların dağılımına karar verecek. Doğrudan sera gazı emisyonlarına neden olan faaliyetleri yürüten işletmelerin, İklim Değişikliği Başkanlığından sera gazı emisyon izni alması zorunlu olacak.

Sera gazı emisyonlarının takibine ilişkin yasaklara veya sınırlamalara aykırı olarak doğrulanmış sera gazı emisyonu raporunu süresi içerisinde sunmayanlar, 500 bin liradan 5 milyon liraya kadar idari para cezasına çarptırılacak.

Ozon tabakasını incelten maddeleri kullanan, ithal eden, ticaretini yapan ve piyasaya arz edenlere 2,5 milyon lira, bu maddeleri içeren ürünlere veya ekipmana bakım, onarım ve servis amaçlı hizmet veren gerçek ve tüzel kişilere 250 bin lira, bu maddeleri içeren ürünlerin veya ekipmanın etiketlenmesi hükümlerine uymayanlara 120 bin lira idari para cezası verilecek.

Florlu sera gazlarına ilişkin usul ve esaslara, yasaklara veya sınırlamalara aykırı olarak, florlu sera gazlarını kullanan, ticaretini yapan ve piyasaya arz edenlere 2,5 milyon lira idari para cezası verilecek ve 3 aydan 6 aya kadar Hidroflorokarbon Kontrol Belgesi verilmeyecek.

İşletmeler için yapılacak olan denetimde doğrulanmış yıllık sera gazı emisyon raporunun olmadığı tespit edilirse en yüksek 10 milyon lira, en düşük 1 milyon TL olmak üzere idari para cezası kesilecek. Kanun üzerinde görüşmeler tamamlandıktan sonra onay için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulacak.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER