Bu bel ağrısını hafife almayın: Sakatlığa sebep olabilir

Bel ağrıları zaman zaman pek çok kişinin günlük hayatını olumsuz olarak etkileyebiliyor. Konu ile ilgili Prof. Dr. Bünyamin Kısacık uyarı yaptı. Uzman isim geçmeyen bel ağrılarına karşı dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Bu bel ağrısını hafife almayın: Sakatlığa sebep olabilir

Prof. Dr. Bünyamin Kısacık, yaptığı açıklamasında 7 Mayıs Dünya Ankilozan Spondilit Günü sebebi ile bir uyarı yaptı. Geçmeyen bel ağrılarının göz ardı edilmemesi gerketiğini ifade eden uzman isim, Ankilozan Spondilit rahatsızlığına dikkat çekti.

Bu rahatsızlığın en temel belirtilenin bel ve kalça bölgesinde yoğunlaşan ağrılar olduğunu ifade eden uzman isim, bu ağrının normal bel ağrısından daha farklı olduğunu söyledi. Hareket ettikçe ağrının azaldığını söyleyen Kısacık, ağrının en yoğun sabaha karşı şiddetlendiğini belirtti.

TANI GENELLİKLE GEÇ KONULUYOR

En kötü tarafının, hastalığın genellikle geç tanı alması olduğunu ve bu durumun hastalarda sakatlık gelişmesine ve iş gücü kaybına yol açabildiğini belirten Prof. Dr. Kısacık, şöyle devam etti: "Tanısı geç konmuş ve yıllarca çektiği acılar yüzünden ifadesi değişmiş hastalarımın hikâyelerini hala tek tek anımsıyorum. Hastalarıma gerçekten de ne yaşadıklarını anlayabildiğim için her zaman söylediğim gibi; ‘Bu ağrıyı bir siz, bir de ben çok iyi biliyorum. Tanı, genellikle iltihaplı bölgelerin röntgen ya da manyetik rezonans (MR) görüntülemeleriyle konur. Tedavi ise kişiye özel planlanır; ilaç tedavileriyle birlikte yaşam tarzı değişikliklerini de içerir."

Bu bel ağrısını hafife almayın: Sakatlığa sebep olabilir

Tedavi sonrası hastalarının sıkça, ‘Hocam, tedaviden sonra adeta yeniden doğdum’ diyerek yaşadıkları mutluluğu dile getirdiklerini ifade eden Prof. Dr. Kısacık, "Evet, bu çok zor bir hastalık. Ancak erken tanı konduğunda tedaviyle yaşam kalitesi ciddi oranda artırılabilir" diye konuştu.

Tanının genellikle geç konulduğunu ifade eden uzman isim, belirtilerin fark edilmesi durumunda mutlaka destek alınması gerektiğini dile getirdi. Tedavinin kişiye özel planlandığını açıklayan Kısacık, tanı için MR çekildiğini söyledi.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER