Son dönemde ani kalp krizi nedeni ile hayatını kaybeden kişilerin sayısında büyük artış yaşanırken doktorlar konu hakkında yeni uyarılarda bulundu. Koronavirüs salgını sonrasında vatandaşlara uyarı üzerine uyarı yapılırken kalp gribine dikkat edilmesi istendi.
KALP GRİBİ NEDİR, BELİRTİLERİ NELERDİR?
Boğaz ağrısı, halsizlik, nefes darlığı ve kırıklık gibi genel belirtilerle üst solunum yolu rahatsızlığı geçirenler, bir süre sonra kalp batması, göğüs ağrısı ve çarpıntı gibi belirtilerle hastanelere başvuruyor. Bu vakaların çoğuna son yıllarda sıklıkla rastlanan kalp gribi tanısı konuluyor.
Kovid-19 vakalarının ardından kalp gribi tanısı ve takibinde artış gözlemlediklerini belirten Kaya, hastaların çoğunun solunum yolu enfeksiyonlarının ardından belirli şikayetlerle kliniklere başvurduğunu ifade etti.
KALP GRİBİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Prof. Dr. Kaya, hastaların solunum yolu enfeksiyonu geçirdiğini vurgulayarak, "Hastaların 10-15 günlük bir periyottan sonra göğüste batma, yanma, baskı, nefes darlığı, özellikle sırt üstü yatarken artan bir baskı ve keskin göğüs ağrısı, çarpıntı gibi şikayetleri oluyor. Genç erkekler daha sık olmak üzere her yaş grubunda bu rahatsızlığı görüyoruz ama 20 ila 50 yaş arasındaki erkeklerde daha sık gözlemliyoruz." dedi.
Tanı konulan hastaların önce dinlenmesi önerilirken daha sonra ihtiyaç görülmesi durumunda destek tedavisi uygulanıyor. Kalp fonksiyonları takip edilen hastalar gerek görülmesi durumunda kalp ritmi destekleyecek ilaçlı tedaviye alınıyor. Doktorlar yapmış oldukları değerlendirmede bazı ani ölümlerin kalp gribine bağlı olabileceğini belirterek solunum yolu enfeksiyonu geçiren kişilerin yukarıda yer alan belirtileri göstermeleri durumunda mutlaka kardiyoloji muayenesi yaptırmalarını öneriyorlar.