Kulak zarı yırtığı ciddi sorunlara sebep olabilir

Kulakta meydana gelen ani patlama hissi, işitme kaybı gibi durumlar beraberinde kulak zarı yırtılmasına işaret ediyor olabilir. Konu ile ilgili açıklama yapan uzman isim, durum kalıcı işitme kaybına varmadan direkt hekime başvurulması gerektiğinin altını çizdi.

Kulak zarı yırtığı ciddi sorunlara sebep olabilir

Açıklama Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Ör. Üyesi Yasin Kulaksız tarafından geldi. Kulaksız, yaptığı açıklamasında tekrar eden enfeksiyonların gözardı edilmemesi gerektiğini belirtti.

Tedavi edilmeyen kulak zarı yırtıklarının tekrarlayan enfeksiyonlara sebep olabileceği ifade edildi. Uzman isim, işitme kaybının başlangıç aşamasında geri döndürülebileceğini ifade etti.

Konser ve düğün gibi yüksek sesli müzik olan ortam veya ani patlama sesleri kulakta uğultu bırakabilir. Uzmanlara göre uğultu, çok daha ciddi bir hasarın ilk sinyali olabilir ve ihmal edildiğinde kalıcı işitme kaybıyla sonuçlanabilecek bir kulak zarı yırtığının en yaygın belirtisi olabilir. Konunun tüm detaylarını ve korunma yollarını Dr.Öğr. Üyesi Yasin Kulaksız anlattı. Dr.Öğr. Üyesi Kulaksız, "Kulakta tekrarlayan enfeksiyonlar ya da kalıcı işitme kaybı oluşmadan, hekime başvurmak çok önemlidir" diyerek uyardı.

KULAK ZARI YIRTILMALARI 2 ANA GRUPTA DEĞERLENDİRİLİR

Kulak zarının hem ses iletiminde hem de orta kulağı dış ortamdan korumada kritik bir bariyer olduğunu belirten Dr. Kulaksız, "Zar, dışarıdan gelen sesleri titreşime çevirip işitme kemiklerine iletir. Aynı zamanda steril olan orta kulak boşluğunu, dış ortamın mikroplarından izole eder" dedi. Kulak zarı yırtılmalarının iki ana grupta değerlendirildiğini söyleyen Dr. Kulaksız, "Birincisi ani (akut) yırtıklar. Barotravma(basınç değişimi), yüksek ses (akustik travma) ya da yabancı cisimle müdahale sonucu oluşur. Diğeri ise kronik orta kulak enfeksiyonlarına bağlı olarak gelişen yırtıklardır" diye konuştu.

Kulak zarı yırtığı ciddi sorunlara sebep olabilir

AKINTI, ÇINLAMA VE KADEMELİ İŞİTME KAYBI ÖN PLANDA

Ani yırtıkların büyük kısmının kendi kendine iyileşebildiğini vurgulayan Dr. Kulaksız, "Kulağı sudan koruyup enfeksiyon riskini azaltırsak, yırtıkların yüzde 80’i bir ay içinde kapanır. Ortalama iyileşme süresi 1 ila 6 ay arasıdır. Ancak bu sürede iyileşme olmazsa cerrahi gündeme gelir" dedi. Dr. Kulaksız, akut yırtıklarda ağrı, uğultu, işitme kaybı, kanama ve baş dönmesi görülebildiğini belirtirken, kronik vakalarda daha çok akıntı, çınlama ve kademeli işitme kaybının ön planda olduğunu ifade etti.

Tedavi edilmeyen durumların beraberinde enfeksiyonlara ve iç kulak hasarlarına yol açabileceği ifade edildi. Enfeksiyonun iş kulağa yayılması halinde cerrahi müdahalenin gerekebileceği belirtildi.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER