Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Tarık Mecit, uyku kalitesinin arttırılmasına yönelik yapılması gerekenler ile alakalı olarak önemli açıklamalarda bulundu. Mecit, uyumayan en az bir kaç saat önce ekran kullanımının sonlandırılmasının uyku kalitesine önemli öcüde faydası olduğunu ifade etti.
IŞIK AZALDIĞINDA MELATONİN SALGILANIR
Üniversiten yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Mecit, uykuya geçişin beyindeki adenozin birikimi ve melatonin hormonunun etkisiyle başladığını belirtti.
Modern yaşamın getirdiği stres, ekran maruziyeti ve düzensiz alışkanlıklar nedeniyle kaliteli uykunun gün geçtikçe azaldığının altını çizen Mecit, bunun sadece yorgunluk değil, uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkati çekti.
Mecit, "Uykunun hormonal, sinirsel ve bağışıklık sistemleri üzerindeki düzenleyici etkileri artık bilimsel olarak net şekilde ortaya konmuştur. Beynin hipotalamus bölgesinde yer alan biyolojik saatimiz, ışık-karanlık döngüsüne göre çalışır. Işık azaldığında melatonin salgılanır ve beden uykuya hazırlanır." açıklamasında bulundu.
SAĞLIKLI UYKU 90 DAKİKALIK DÖNGÜLER İLE DEVAM EDER
"Her döngüde hem hafif hem de derin uyku evreleri bulunur. Derin uyku döneminde bağışıklık sistemi aktif hale gelirken, REM uykusunda ise hafıza güçlenir, duygular düzenlenir. Uyku bölündüğünde veya bu evreler yeterince yaşanmadığında fiziksel ve zihinsel sağlık olumsuz etkilenir. Uykunun sistemik etkileri var, Yetersiz uyku insülin direncini artırabilir, kilo alımına yol açabilir ve kalp sağlığını tehdit edebilir. Uyku sırasında beynin glifatik sistemi atık maddeleri temizler. Uyku bozukluğu bu temizliği engeller ve nörodejeneratif hastalık riskini artırabilir."
Kaliteli uykunun sadece hastalıkların tedavisinde değil, doğru yaşam alışkanlıkları ile de elde edilebileceğini ifade eden Mecit, bireylerin günlük hayatlarında yapacakları bazı ufak çaplı düzenlemelerin uyku kalitesini arttırdığını söyledi.